Social

Farmaciile veterinare, luate la verificat de inspectorii ANSA: 20 de inspecții în primele trei luni ale anului

Într-o acțiune de monitorizare și reglementare a sectorului de comercializare a medicamentelor de uz veterinar, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a desfășurat 20 de controale la farmaciile veterinare din întreaga țară în primele trei luni ale acestui an. Victor Pîslaru, șeful Direcției de Control Medicamente de Uz Veterinar și Hrană pentru Animale, a specificat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1, că aceste controale au vizat asigurarea conformității cu legislația în vigoare și au identificat mai multe încălcări, inclusiv comercializarea de medicamente neînregistrate și lipsa personalului calificat.

Potrivit lui Victor Pîslaru, unele dintre abaterile constatate au inclus comercializarea de medicamente neînregistrate, implicând riscuri pentru sănătatea publică și siguranța alimentară. De asemenea, au fost identificate cazuri în care personalul nu era calificat conform prevederilor legale, ceea ce contravine legislației în vigoare.

„Deci, s-au făcut anumite controale, s-au depistat comercializări și de medicamente neînregistrate, ce este interzis conform legislații în vigoare, cum am și spus, s-a depistat în câteva magazine de hrană pentru anuale comercializarea medicamentului de us veterinar. Alte încălcări sunt de personalul veterinar, care în unele cazuri nu erau specialiști veterinari, iarăși este o încălcare.”

În cadrul acestor controale, s-au efectuat inspecții atât la farmaciile veterinare, cât și la magazinele de hrana pentru animale, unde s-au depistat încălcări ale reglementărilor privind comercializarea medicamentelor de uz veterinar. Este important de menționat că unele dintre medicamentele găsite în aceste magazine prezintă riscuri pentru sănătatea umană, deoarece pot ajunge în lanțul alimentar.

„Da, deci în primul rând trebuie să vorbim despre utilizarea medicamentelor la animale de interes economic, pentru că aici este riscul ca aceste reziduuri de medicamente să ajungă în final în organismul uman. Vorbim de bovine, caprine, porcine, prin transmiterea în lapte, prin carne, prin ouă. Este un risc și aici trebuie să solicităm și populației generale, când au așa animale, în special în zonă rurală, să se adreseze anume la specialistul veterinar pentru a stabili un tratament corect la animale”, a menționat specialistul.

ANSA a subliniat că va continua să desfășoare astfel de controale și să monitorizeze sectorul în vederea asigurării siguranței alimentare și sănătății publice. Instituția recomandă populației să se adreseze doar farmaciilor veterinare sau clinicilor veterinare autorizate pentru procurarea de medicamente pentru animale și să respecte întotdeauna indicațiile specialiștilor în domeniu pentru utilizarea acestor produse.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult