Regional

Janis Mazeiks, în vizită la Comrat: „Am abordat viitorul european al Republicii Moldova”

Studenții Universității de Stat din Comrat preferă programele de mobilitate ale Uniunii Europene. Acestea implică participarea la schimburi și colaborări cu universități europene, inclusiv pentru profesori. Vineri, ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a fost primit în vizită la universitatea din autonomia găgăuză.

„Poate fi vorba despre schimburi pentru a împărtăși experiențe, asta este interesant, deoarece oferă experiență suplimentară, cunoștințe și abilități care îmi vor îmbunătăți competitivitatea aici”, a spus Corina, studentă la Facultatea de Economie.

„Desigur, experiența pe care ne-o oferă UE este importantă pentru noi, deoarece, privind la economia mondială, Uniunea Europeană este cu un pas înaintea Republicii Moldova și autonomiei găgăuze din păcate. Infrastructura noastră este slab dezvoltată, avem puțini investitori, așa că trebuie să facem tot posibilul pentru dezvoltarea economiei locale”, a remarcat Oleg, student la Facultatea de Economie.

Universitatea din Comrat participă la proiectele finanțate de Uniunea Europeană prin programele de mobilitate educațională.

„Lucrăm foarte activ la proiectele europene de-a lungul ultimilor zece ani, inclusiv la proiectele din cadrul Erasmus, Orizont 2030 și altele. Participăm activ la schimbul de studenți, cadre didactice și câștigăm deja unele proiecte care ne permit să ne extindem resursele materiale și tehnice”, a explicat rectorul Universității de Stat din Comrat, Serghei Zaharia.

„Pentru mine, a fost o discuție foarte interesantă, deoarece am abordat viitorul european al Republicii Moldova, dialogul între Chișinău și Comrat, precum și chestiuni legate de drepturile autonomiei și limba găgăuză, și subiecte de nișă, precum agricultura și perspectivele de sprijin din partea Uniunii Europene”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a finanțat în autonomia găgăuză proiecte în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Cele mai importante sunt programele pentru agricultură, dezvoltare economică și pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Citește mai mult