Externe

Israelul, acuzat de utilizarea inteligenței artificiale în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza

Două instituții de presă israeliene acuză guvernul israelian că folosește inteligența artificială (IA) pentru a identifica și a lovi ținte în Fâșia Gaza, provocând un număr foarte mare de victime civile. Acuzațiile, de asemenea, au provocat vineri o reacție puternică din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, transmit AFP și Agerpres.

Reuters / O unitate militară israeliană trage dintr-o locație nedeclarată în apropiere de granița cu Fâșia Gaza, în Israel, 6 noiembrie
Sursa: Reuters / O unitate militară israeliană trage dintr-o locație nedeclarată în apropiere de granița cu Fâșia Gaza, în Israel, 6 noiembrie

„Sunt profund tulburat de informațiile conform cărora campania de bombardare a armatei israeliene include inteligența artificială ca instrument de identificare a țintelor, în special în zonele rezidențiale dens populate, ceea ce duce la un număr mare de victime civile”, a declarat pentru presă Antonio Guterres. „Nicio parte a deciziilor de viață sau de moarte care au impact asupra unor familii întregi nu ar trebui să fie delegată calculului rece al algoritmilor”.

Investigația publicată de +972 Magazine și Local Call descrie un program al armatei israeliene numit „Lavender”, care folosește IA pentru a identifica ținte în Fâșia Gaza, cu o anumită marjă de eroare.

Potrivit acestor mass-media independente, care se bazează pe șase „ofițeri de informații israelieni”, programul „a jucat un rol central” în primele săptămâni ale bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza. Potrivit acestora, armata a tratat producțiile mașinii de inteligență artificială „ca și cum ar fi o decizie umană”.

Potrivit a două din sursele citate, armata a mai decis că pentru fiecare membru „junior” al Hamas depistat de „Lavanda”, era „permis” să se ucidă, ca victime colaterale, între 15 și 20 de civili. Raportul a crescut la o sută de civili pentru un comandant al mișcării islamiste palestiniene.

„Contrar acuzațiilor, armata israeliană nu folosește un sistem de inteligență artificială pentru a identifica operatori teroriști sau pentru a încerca să prezică care persoană este terorist”, a răspuns vineri armata israeliană la întrebările AFP, recunoscând doar existența unei „baze de date”.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat vineri de Ministerul Sănătății al Hamas, campania intensă de bombardare asupra Fâșiei Gaza și ofensiva terestră a armatei israeliene au provocat moartea a 33.091 de palestinieni, majoritatea civili.

„IA ar trebui folosită ca o forță a binelui, în beneficiul lumii, și nu să contribuie la război la un nivel industrial, estompând responsabilitatea”, a insistat Antonio Guterres.

Israelul nu face un secret din faptul că lucrează la instrumente IA în cadrul armatei. Armata israeliană a vorbit despre faptul că a purtat „primul război IA” timp de 11 zile în mai 2021 în Fâșia Gaza. Șeful statului major de la acea vreme, Aviv Kochavi, a declarat anul trecut pentru site-ul de știri israelian Ynet că IA a făcut posibilă generarea a „o sută de noi ținte în fiecare zi”, comparativ cu „50” pe an în Fâșia Gaza „în trecut”.

Potrivit unui blog de pe site-ul web al armatei israeliene, peste 12.000 de ținte au fost apoi identificate în 27 de zile, datorită unei tehnologii numite Gospel. Potrivit unui oficial anonim, acest instrument a selectat ținte „pentru atacuri precise asupra infrastructurii asociate Hamas, determinând daune semnificative în rândul inamicului, provocând în același timp cât mai puțin rău posibil celor care nu sunt implicați”.

Însă un fost ofițer israelian de informații, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat pentru +972 Magazine în noiembrie că această tehnologie se transformă într-o „fabrică pentru asasinate în masă”.

Întrebat de AFP, Alessandro Accorsi, expert al organizației de soluționare a conflictelor Crisis Group, a apreciat informația drept „foarte îngrijorătoare”. „Este apocaliptic. Este clar că sistemul poate greși, că gradul de control uman este scăzut”, a observat el. „Există mii de întrebări în legătură cu asta - evident, cât de moral este să-l folosești, dar nu este surprinzător”.

Pentru Johann Soufi, avocat internațional și fost director al biroului juridic al UNRWA (agenția ONU pentru refugiații palestinieni) din Gaza, aceste metode „încalcă toate principiile cardinale ale dreptului internațional umanitar”, inclusiv distincția între combatanți și civili, precauție și proporționalitate. Ele „constituie, fără îndoială, crime de război”, a denunțat el pe X, punând chiar problema unor „crime împotriva umanității, deoarece raportul (20 de civili uciși/1 combatant junior și 100 de civili uciși/1 comandant) sugerează dorința de a ataca populația civilă din Gaza într-o manieră sistematică și generalizată”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult