Politic

„Moldovenii doresc să trăiască într-o lume a păcii”. Igor Grosu și Dorin Recean, mesaj cu ocazia împlinirii a 15 ani de la evenimentele din 7 aprilie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 15 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009. Oficialul a spus că, în această zi, mii de oameni au ieșit în centrul Chișinăului pentru că voiau să scape de un regim autoritar și voiau să trăiască într-o țară liberă și în democrație.

Astăzi se fac 15 ani de când mii de oameni au ieșit în centrul Chișinăului pentru a-și apăra votul și democrația. Au făcut-o dintr-o pornire sinceră și firească pentru că voiau să scape de un regim autoritar și voiau să trăiască într-o țară liberă și în democrație. E un drum poate prea lung, dar după 15 ani de zile acum avem șansa să ne demonstrăm nouă, dar și lumii întregi că noi, moldovenii, vrem să trăim într-o lume a păcii, a libertății și a prosperității, ceea ce se numește - marea familie europeană.”, a declarat șeful Legislativului.

Cei care au dat ordine ca manifestanții care au participat la protestul din 7 aprilie 2009 să fie torturați și maltratați trebuie pedepsiți, a declarat pentru Radio Moldova cu referire la evenimentele de atunci, premierul Dorin Recean. Șeful Executivului a subliniat că, după 15 ani de la acel protest anticomunist, oamenii încă așteaptă să se facă dreptate.

În calitate de ministru de Interne, mi-am cerut scuze de la toți cetățenii pentru comportamentul polițiștilor de atunci, de la 7 aprilie 2009, dar ceea ce trebuie să facem este să pedepsim fosta conducere de atunci a țării, care a dat indicații polițiștilor, procurorilor și judecătorilor, anume de asta facem reforma justiției. Orice notă aș pune eu, oricum cetățenii așteaptă ca cei care au comis aceste inegalități să fie pedepsiți”, a spus Dorin Recean.

În seara de 6 aprilie, și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în contextul evenimentelor din 2009.

„Dar 7 aprilie va rămâne în istoria noastră și ca un simbol al rezistenței, al curajului și al puterii unui popor care vrea să fie liber. Democrația înseamnă, de fapt, să credem în puterea noastră de a ne crea soarta. Iar atunci când ne este călcat în picioare acest drept, să ne ridicăm împotriva răului.”

Totodată, președinția Republicii Moldova va găzdui o expoziție de fotografii care reconstituie evenimentele din 7 aprilie 2009, anunță șefa statului, care invită cetățenii și la o lecție deschisă de istorie.

Amintim că, astăzi, se împlinesc 15 ani de la protestele care au avut loc după alegerile parlamentare din 2009, când Partidul Comunist a obținut majoritatea de voturi, într-un scrutin suspectat de fraude. Pe 7 aprilie, zeci de mii de persoane, majoritatea tineri, unii susținători ai opoziției, au ieșit pe străzile Chișinăului să conteste victoria comuniștilor. Manifestația, inițial pașnică, s-a transformat mai apoi într-un protest însoțit de violențe, mai multe birouri ale Legislativului fiind incendiate, iar clădirea Președinției distrusă.

După protestele din 2009, soldate cu moartea unui tânăr și torturarea a sute de persoane, niciun funcționar sau responsabil de rang înalt nu a ajuns pe banca acuzaților și nu a fost pedepsit pentru abuzurile comise.

Citește mai mult