Social

Povestea unui tânăr care a fost reținut și maltratat de polițiști pe 7 aprilie 2009: „Eram foarte mulți oameni închiși într-o cameră”

Iurie Muradu este un tânăr care a participat la protestul din 7 aprilie 2009. Avea atunci 23 de ani. Spune că a venit în Piața Marii Adunări Naționale din proprie inițiativă, după ce a văzut pe rețelele sociale cum tinerii se mobilizau. Era chiar în mijlocul evenimentelor și povestește că protesta pașnic, dar, cu toate acestea, în jurul orei 16:00, el a fost reținut în plină stradă și, ulterior, transportat și maltratat în Comisariatul de poliție.

Acolo a stat trei zile, unde afirmă că a fost supus unor tratamente inumane. Ulterior, a fost transferat într-o celulă din Penitenciarul 13, iar în urma unei decizii de judecată, a fost eliberat.

„La ora 16:00 am fost luat de poliție din spatele Liceului „Gheorghe Asachi”. Eram foarte mulți oameni închiși într-o cameră, nu erau respectate drepturile, nu aveam apă, mâncare, acces la locurile igienice, în plus eram maltratați pe rând. Surprinzător, dar era mai bine în Penitenciarul 13, fiindcă eram închis acolo cu alți deținuți, nimeni nu te bătea, așteptai judecata”.

Într-un interviu pentru Moldova 1, tânărul susține că, în total, a fost reținut timp de nouă zile, iar părinții săi nu au știut nimic despre el timp de 4-5 zile. Din această cauză Iurie Muradu a decis să depună o plângere la CtEDO împotriva Republicii Moldova. La 12 ani distanță, CtEDO îi dă dreptate și obligă Guvernul să-i achite despăgubiri în valoare de 15 mii de euro.

„Motivul pentru care am depus plângere la CtEDO este faptul că am fost închis 9 zile. Părinții mei nu știau unde sunt, timp de 4-5 zile. Statul trebuia să-mi dea 15 mii de euro, bani care mi-au fost plătiți, așa cum a stabilit CtEDO”.

În pofida lucrurilor prin care a trecut, tânărul susține în continuare ideea că evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost necesare, or, consideră el, poporul este conducătorul unui stat.

„Eu consider că lucrurile merg într-o direcție bună și aș vrea să continuăm tot așa. Ceea ce s-a întâmplat în 2009, cred că e bine. Asta demonstrează că dacă poporul își dorește să facă schimbări le poate face, chiar dacă uneori necesită forță și durere, dar așa arătăm noi că poporul este conducătorul unei țări”, a mai spus el.

Din anul 2011 Iurie Muradu este stabilit în Franța și lucrează în calitate de programator și director tehnic la o companie locală. El susține că nu a plecat din țară din cauza evenimentelor din 7 aprilie, dar ceea ce s-a întâmplat atunci a grăbit lucrurile.

„Eu nu am venit aici din cauza acelor evenimente, eu voiam să vin mult mai înainte, dar acele evenimente au accelerat această plecare”.

Din 2009 până în prezent, Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO pe 10 cauze în dosarul „7 aprilie”, iar alte câteva zeci de cereri sunt pe lista de așteptare pentru a fi examinate. Suma plătită de țara noastră, în acești ani, este de aproximativ 5 milioane de lei. O parte a despăgubirilor a fost achitată, după înțelegerile amiabile între Guvern și tinerii torturați.

Reamintim că astăzi se împlinesc 15 ani de la protestul violent din 7 aprilie, soldat cu zeci de arestări, mai mulți răniți și cel puțin o persoană decedată. Tot atunci, a ars și actul original al Declarației de Independență a Republicii Moldova. Pagubele produse după distrugerea sediilor Președinției și Parlamentului, a mai multor mijloace de transport, a mobilierului și tehnicii de calcul au fost evaluate la peste 140 de milioane de lei.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult