Economic

Spînu a anunțat când vom afla ce proiecte vor fi finanțate în 2024 în cadrul Programului „Satul European”

Peste 80 la sută dintre primăriile din Republica Moldova au depus câte un proiect de finanțare la Programul „Satul European”, ediția din 2024, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, din cele aproximativ 750 de dosare depuse la concurs, peste 40 la sută sunt proiecte de construire și reabilitare a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare. Oficialul a notat că valoarea totală a proiectelor este de 3,7 miliarde de lei, precizând că până în luna iunie urmează două etape de evaluare a dosarelor.

Pe 29 martie s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor, în total, au fost depuse 748, peste 80 la sută din primării au depus un proiect. Distribuția proiectelor în funcție de categorie arată de fapt care sunt necesitățile comunităților și oamenilor. Mulțumesc primarilor care au ales să aplice pentru această prioritate, apa în fiecare casă este și prioritatea Guvernului și ministerului. Valoarea totală a tuturor proiectelor, a celor 748, este de 3,78 miliarde de lei”.

Ministrul Andrei Spînu a spus că din cele aproximativ 750 de dosare depuse la concurs:

Distribuția pe regiuni este următoarea: în regiunea de nord au fost depuse 256 de proiecte, în regiunea de centru - 298, în regiunea de sud - 157, Chișinău - 14 proiecte, iar din Găgăuzia au depus 23 de proiecte.

Oficialul a menționat că urmează două etape de evaluare a dosarelor.

„Etapă I constituie evaluarea administrativă de către Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, care va verifica corectitudinea dosarelor depuse de primari. În cazul în care informațiile prezentate nu sunt suficient de clare, de la aplicanți se vor solicita informații suplimentare, care urmează a fi prezentate în maxim trei zile de la data recepționării solicitării. Nerespectarea termenului depus duce la respingerea cererii de finanțare de la concurs. Etapa a doua - evaluarea tehnică și financiară a proiectului. În cadrul acestei etape se va verifica oportunitatea și importanța proiectului înaintat. Se va verifica calitatea pregătirii proiectului prin investițiile propuse ale bugetului și rezultatelor așteptate. De asemenea, se va verifica componenta tehnică a proiectului. Ne propunem să finalizăm ambele etape până la finalul lunii iunie”, a declarat oficialul.

Potrivit ministrului, prin intermediul celor două programe naționale „Satul European”, lansat în 2022, și „Satul European Expres”, din anul 2023, au fost finalizate peste 730 de proiecte de dezvoltare regională și locală din cele 900 selectate pentru participarea la concurs.

Citește mai mult