Liudmila Scutaru, șefa secției Farmacovigilență, despre rezervele produselor farmaceutice: „Medicamentele să fie folosite pentru tratamentul și timpul potrivit”
Rezervele de medicamente și ce trebuie să facem cu ele atunci când au termenul de valabilitate expirat, a fost tema discuției în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”. Șefa secției Farmacovigilență, din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Liudmila Scutaru, a menționat că în Republica Moldova s-a pregătit un proiect de hotărâre de guvern cu privire la aprobarea regulilor de bună practică de farmacie (GPP) prin care toate unitățile farmaceutice vor asigura colectarea de la populație a medicamentelor expirate sau cu defecte de calitate.
Șefa secției Farmacovigilență spune că tendința rezervelor de medicamente persistă mai mult în mediul rural, din motiv că accesul la medicamente este mai complicat.
„S-a întâmplat și în cazul pandemiei Covid, când mulți și-au depozitat medicamente acasă pentru o eventuală infecție, dar nu au avut nevoie de ele. Efectiv, paracetamolul a dispărut pentru o perioadă anumită, deși oamenii aveau nevoie.”
Specialista în domeniu mai precizează că în Republica Moldova există un sistem de farmacovigilență prin care industria farmaceutică este obligată să monitorizeze siguranța medicamentelor și raportarea apariției reacțiilor adverse.
„În prezent, medicamentele expirate sunt colectate și depozitate în cadrul secției de nimicire inofensivă la nivelul Agenției Medicamentului. Însă aceste medicamente sunt preluate din partea agenților economici. Dacă ne referim la populație, la etapa actuală, este pregătit un proiect de hotărâre de guvern cu privire la aprobarea regulilor de bună practică de farmacie (GPP) care comunică că toate unitățile farmaceutice vor asigura colectarea medicamentelor expirate sau cu defecte de calitate de la populație”, a spus Liudmila Scutaru, șefa secției Farmacovigilență.
Totodată, experta îndeamnă pacienții să evite administrarea medicamentelor cu termenul de valabilitate expirat, care ar putea provoca reacții adverse, inclusiv grave.
„Dacă e să vorbim în cazul tetraciclinelor, dacă sunt utilizate după termenul de expirare, atunci ele pot provoca reacții toxice renale. În cazul cremelor care sunt efectuate pe bază de grăsimi, acestea pot să râncezească, să capete un miros neplăcut. Iar în situația când depistați un defect de calitate sau modificări în aspectul medicamentului, apariția unui sediment în soluția injectabilă, miros neplăcut sau o culoare modificată, evitați consumul medicamentelor în acest caz.”
Ea mai spune că, pentru medicamentele de orice fel, trebuie să evităm expunerea la razele solare. Iar atunci când avem vacanțe, drumuri lungi, să le păstrăm departe de razele solare. Pentru medicamentele fără condiții speciale de păstrare, să folosim o geantă termoizolantă, iar în cazul medicamentelor care trebuie păstrate la rece, să utilizăm o ladă frigorifică.
În cazul apariției unor reacții adverse la medicamente, pacienții pot raporta cazul prin diferite modalități la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, secția Farmacovigilență.
„Avem mai multe modalități de raportare, primele sunt fișa comunicare sau raportarea online prin accesarea link-ului pe site-ul Agenției Medicamentului. Și, mai nou, vorbim despre aplicația mobilă MedSafety, prin care puteți crea o listă de medicamente interesate, să vizualizați date de siguranță pe care le plasăm, să observați și o statistică la nivel mondial.”
Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost recepționate 485 de cazuri de reacții adverse suspectate, iar jumătate din acestea reprezintă reacții adverse grave. Din substanțele active suspectate de producerea reacțiilor adverse fac parte produsele din grupele antituberculoase, vaccinuri și antibiotice.