Ziua internațională a romilor // Artur Cerari, baronul romilor de la Soroca: Cultura noastră s-a bucurat de numeroase personalități ce au promovat etnia romă la nivel internațional
Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internațională, la 8 aprilie, în cinstea recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea. Artur Cerari, baronul romilor de la Soroca a afirmat în cadrul emisiunii de la Bună Dimineața că limba romani este vechea limbă a sancritului iar Soroca este centrul cultural al tuturor evenimentelor care s-au petrecut după cel de-al Doilea Război Mondial.
Totodată, baronul a menționat că cea mai mare problemă cu care se confruntă etnia romilor din Republica Moldova este imigrarea acestora în diferite țări ale lumii.
„Acum romii pleacă în Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Armenia, Georgia. La fel, în Germania, mai ales în Polonia, peste tot întinsul Pământului. Din motiv că nu sunt surse financiare, nu-și pot permite ceva ca să trăiască mai binișor.”
Baronul de la Soroca a mai adăugat că deși romii au fost discriminați, istoria și cultura acestora s-a bucurat de numeroase personalități care au reușit să promoveze etnia romă la nivel internațional. Printre aceștia se găsește și tatăl său, Mircea Cerari, un baron recunoscut al fostei U.R.S.S.
„Sunt mai mulți oameni în etate care au contribuit la transmiterea culturii și tradițiilor noastre. Este vorba de Bariev și Nadejda Demeter din Moscova, Mihai Medelcu și domnul Bumbu.”, a precizat baronul Artur Cerari.
Ziua romilor a fost recunoscută la nivel internațional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, desfășurat la Varșovia.
În această zi, cei care aparțin acestei comunități celebrează cultura, limba, originea, unitatea și tradițiile. Totodată, marcarea acestei zile reprezintă un semnal de alarmă față de problemele cu care se confruntă.