Politic

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, efectuează o vizită la Bruxelles

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, pleacă într-o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la două sesiuni explicative din cadrul procesului de screening. Vizita de lucru are loc în perioada 9 și 10 aprilie.

Potrivit unui comunicat al Biroului pentru Integrare Europeană, din delegația țării noastre vor face parte reprezentanți ai Biroului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Băncii Naționale a Moldovei, Agenției Servicii Publice și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

„Sesiunile vor fi dedicate capitolelor 4 (libera circulație a capitalului) și 6 (dreptul societăților comerciale). Comisia Europeană va prezenta cadrul normativ și instituțional din legislația comunitară referitoare la aceste domenii, iar delegația Republicii Moldova va putea obține clarificări suplimentare în cadrul rundelor de întrebări și răspunsuri”, se arată în comunicatul sursei citate.

Șefa Misiunii țării noastre pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, a declarat că screeningul explicativ reprezintă o etapă de pre-evaluare înainte de începerea negocierilor de aderare. Concomitent cu procesul de evaluare a legislației naționale, Republica Moldova urmează să îndeplinească în mod prioritar condițiile restante care vizează evaluarea judecătorilor și procurorilor, precum și numirea unui nou procuror general.

„A treia dimensiune este pregătirea cadrului de negocieri și pregătirea procesului de negociere nemijlocit prin lansarea conferinței interguvernamentale care este un obiectiv al Republicii Moldova și sperăm să avem susținerea statelor membre în acest sens”, a menționat Daniela Morari.

Procesul de aderarea la blocul comunitar trebuie susținut de către toți cetățenii, mai spune șefa misiunii, cu trimitere la referendumul republican din toamnă prin care integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova ar putea fi declarată obiectiv strategic în Constituție.

„Este important de a ne asigura de această susținere plenară cu referințele necesare în Constituție și cred că cel mai important este acest element de ireversibilitate”, a subliniat Daniela Morari.

În același timp, ambasadorul țării noastre în Belgia, Viorel Cibotaru, spune că Republica Moldova a demonstrat toată capacitatea de a implementa condiționalitățile formulate de Comisia Europeană.

„Eu cred că lucrurile trebuie să fie sincronizate, inclusiv, și în relațiile Republica Moldova-Alianța Nord-Atlantică, pentru că, de fapt, în mai multe compartimente, dacă ne referim de exemplu la reziliența societății Republicii Moldova la noile riscuri care au apărut după COVID și după declanșarea războiului din Ucraina, aceste procese, practic, sunt compatibile și, de fapt, ele doar consolidează acest proces de integrare”, a declarat Viorel Ciubotaru.

Menționăm că ieri, Parlamentul a publicat o inițiativă legislativă de modificare a Constituției. Potrivit proiectului, Preambulul Legii Supreme ar putea fi completat cu două alineate care să reconfirme identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și să declare integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic. Proiectul mai prevede completarea Constituției cu un titlu nou - Integrarea în Uniunea Europeană. Inițiativa urmează să fie avizată de Curtea Constituțională.

Amintim că Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii spațiului comunitar au decis să deschidă negocierile de aderare.

Citește mai mult