Recenzorii, din casă în casă, la Răzeni: Localnicii salută desfășurarea recensământului
Peste patru mii de recenzori au început să meargă din casă în casă pentru a colecta date în cadrul recensământului populației. În premieră, toate informațiile acumulate sunt stocate în format electronic, ceea ce permite păstrarea datelor în siguranță. Populația este obligată prin lege să ofere răspunsuri cât mai veridice la întrebările din chestionar. Ele se referă, între altele, la locul de trai, gospodărie, limbi vorbite și apartenență etnică. Echipa noastră de filmare a mers în satul Răzeni din raionul Ialoveni, unde a surprins cum decurge procesul de colectare a datelor.
„De ieri a început recensământul populației. În satul Răzeni, din casă în casă vor merge șase recenzori. Oamenii vor avea de răspuns la cel puțin 90 de întrebării, iar durata discuției cu membrii unei familii ar putea să dureze între 20 de minute și o oră, în funcție de numărul persoanelor intervievate. Recenzorii spun că, din prima zi, oamenii sunt receptivi și răspund la toate întrebările”, relatează jurnalista Moldova 1, Valeria Tăbîrță.
VOX:
„Totul a fost, au fost toate întrebările puse la locul lor și de care trebuie. Noi considerăm că drept se face, trebuie să se ducă un cont despre populație.”;
„Nu știu de ce, dar am primit o satisfacție, parcă suntem mai protejați de Guvern, de stat, mi-a plăcut foarte mult și am dat răspunsurile concrete. Îmi pare bine că merge recensământul acesta ca să mai aflăm ce se mai face.”;
„Sunt întrebări foarte multe, dar trebuie să răspundem pentru că dacă vrem să trăim ca persoanele din Europa, trebuie să dăm un răspuns corect. Unele sunt că necesită, altele nu, dar ,dacă este chestionarul și trebuie de completat, răspundem la întrebări.”
Cei care nu au fost găsiți acasă au primit în cutia poștală o înștiințare. Astfel, aceștia trebuie să contacteze telefonic persoana responsabilă pentru a stabili data și ora întâlnirii la domiciliu.
„În chestionar sunt la 90 de întrebări și timpul este diferit, depinde de câte persoane sunt în locuință. Dacă sunt două persoane, atunci 20 de minute, dacă sunt cinci persoane, 45-50 de minute. Persoane care ne-au refuzat nu au fost”, a spus recenzorul Liuba Pelivan.
Chestionarele pot fi completate în șase limbi: română, rusă, bulgară, găgăuză, ucraineană și limba romani, vorbită în comunitățile de romi. În premieră, datele sunt stocate automatizat cu ajutorul unei tablete.
„Este cu mult mai ușor deoarece, în primul rând, avem date cu caracter personal, care, după ce le introducem în tabletă, automat, după terminarea chestionarului, facem trimitere și nu mai avem acces nimeni, nici noi. La fel este și o economie de hârtie. Avem șanse ca să avem cât mai corecte date și să vedem într-adevăr care este numărul populației în localitate”, a explicat responsabila de recensământ din raionul Ialoveni, Galina Tonu.
Pentru acest exercițiu statistic național au fost alocate peste 320 de milioane de lei. Colectarea datelor privind populația și locuințele din Republica Moldova se va încheia pe 7 iulie. Datele preliminare urmează să fie publicate până la sfârșitul acestui an, iar cele finale până la finele anului 2026.