Social

Cunoscutul fotograf Nicolae Pojoga a fost condus pe ultimul drum

Tristă despărțire de fotograful, pedagogul și intelectualul Nicolae Pojoga, care s-a stins din viață pe 19 ianuarie la vârsta de 74 de ani. Ceremonia funerară a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac". Prieteni, discipoli, reprezentanți ai uniunilor de creație și ai Ministerului Culturii i-au adus un ultim omagiu regretatului maestru fotograf.

facebook.com/muzeuldeliteraturachisinau
Sursa: facebook.com/muzeuldeliteraturachisinau

Deși Nicolae Pojoga, din cauza maladiei n-a apărut de multă vreme în spațiul public, amintirile despre omul și artistul receptiv la tot ce se întâmplă în lumea noastră sunt deosebit de vii.

Adevărul absolut este că Nicolae Pojoga a fost unul din cei mai mari formatori în cadrul academiei noastre. Nu era vorba doar de fotografie, dar era vorba și de gândirea în imagine și de ordinea fotografiilor”, spune regizorul Max Ciorbă.

Pe parcursul experienței mele, i-am urmărit munca și am învățat în continuare de la el, ca și de la alți fotografi în vârstă”, relevă fotografa Nadejda Roșcovanu.

Nicolae Pojoga a rămas și în memoria angajaților Muzeului Național al Literaturii Române.

Un om cult, citit, putea întreține o discuție la cel mai înalt nivel. Chipul lui însuși, ca și fotografiile lui, sunt operă de artă”, menționează muzeograful Victor Vasilache.

Scriitorii care au lucrat alături de el la diferite publicații au evocat momente esențiale ale personalității care a marcat istoria prin fotografiile despre Războiul de la Nistru, dar și alte imagini prețioase.

Am fost coleg cu el la ”Sfatul Țării” în anii '90 și-i spuneam de pe atunci Moșu. Venea de pe front, el făcea reportaje de acolo, și venea din foc, dar era omul cel mai pașnic cu putință”, își amintește scriitorul Emilian Galaicu-Păun.

Îl cunosc din perioada când lucra la ”Tinerimea Moldovei”. A plecat, cred, pe 17 decembrie '89 în România și a fost fotograful Revoluției Române”, spune scriitorul Gheorghe Erizanu.

Se cere un cuvânt deosebit și pentru albumul său „Lumea lui Zaharia”. E o carte de excepție, care a avut mai multe ediții la noi”, menționează scriitorul Valentin Guțu.

La funeraliile organizate de Ministerul Culturii, Uniunea Cineaștilor și Muzeul Național al Literaturii Române, s-a menționat că moștenirea fotografică a lui Nicolae Pojoga merită a fi valorificată.

A fost un adevărat creator. Creator al imaginilor, în primul rând. A reușit să transmită prin imagine mesaje profunde”, constată președintele Uniunii Cineaștilor, Virgiliu Mărgineanu.

Sperăm foarte mult ca această contribuție, această imensă contribuție pe care a lăsat-o, s-o putem valorifica în continuare noi, cei din diferite instituții de cultură”, a declarat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.

După mitingul de doliu, cortegiul funerar s-a îndreptat spre satul de baștină al lui Nicolae Pojoga, Ciuciuleni, din raionul Hâncești, unde regretatul fotograf își va dormi somnul de veci.

Silvia Dorogan

Silvia Dorogan

Autor

Citește mai mult