Social

INTERVIU // Daniela Dabija: Creșterea numărului de sesizări ale victimelor violenței se datorează noilor mecanisme de protecție

Peste 180 de victime ale violenței în familie au solicitat ajutor în cele șase luni de activitate a Centrului de Justiție Familială (CJF). Creșterea numărului de sesizări se datorează gradului de încredere, dar și mecanismelor de protecție implementate după ce Republica Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, a precizat pentru Moldova 1 managera Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete, Daniela Dabija, psiholog la Centrul „La Strada”.

Leanca Lașco-Rață: Discutăm în continuare despre acest subiect cu managera Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete, Daniela Dabija, care este în legătură directă cu noi. Mai întâi aș vrea să va întreb de ce este necesar ca aceste servicii de care pot beneficia victimele să fie acordate sub egida unui singur centru, să fie sub același acoperiș?

Daniela Dabija: Acest lucru este important pentru că o femeie care întâmpină o situație de pericol pentru sine, o situație de abuz are nevoie de o abordare multidisciplinară. Adică în rezolvarea problemei ei să se implice mai mulți specialiști decât doar poliția, de exemplu. Și atunci are nevoie să parcurgă multe drumuri. Aceste drumuri sunt deseori chinuitoare și îi pot crea o situație de confuzie. Din acest motiv, multe dintre beneficiare, victime ale violenței în familie, refuză la un moment dat să mai lupte pentru o viață liniștită, pentru că sunt prea multe uși, prea multe clădiri.

Leanca Lașco-Rață: Spunea mai devreme și șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, că cele mai expuse sunt femeile, fetele din regiunile rurale. De ce se întâmplă acest lucru? E vorba de tradiții, de mentalitate sau e vorba de condițiile de trai?

Daniela Dabija: Evident că vorbim și despre tradiție, mentalitate, despre faptul că violența, totuși, încă se transmite generațional, „așa cum a trăit mama, mătușa, bunica, la fel o fac și eu, ele au răbdat, la fel rabd și eu”. Dar, de fapt, statisticile Telefonuluiu de Încredere zic că violența nu ne cruță pe nimeni, fiecare ar putea fi subiectul acesteia, indiferent de mediul unde se află victima.

Leanca Lașco-Rață: Cum ar putea victimele să rupă acest cerc vicios în care se află și dacă beneficiază de suficiente servicii în Republica Moldova?

Daniela Dabija: Evident că cel mai dificil este să facă primul pas, să vorbească despre ceea ce se întâmplă, să conștientizeze că mediul în care este e unul toxic, că comportamentul partenerului, de exemplu, ar fi violent. Ăsta este unul din cei mai complicați pași sau etape în soluționarea problemei. În Republica Moldova există un spectru larg de servicii. Primul pas poate fi chiar și făcut de la domiciliul său. Dacă femeia nu este sigură chiar și să apeleze la Telefonul de Încredere, unde ea poate nu este sigură că e pregătită să facă primul pas, dar ar putea să discute, de exemplu, cu un psiholog, să înțeleagă ce i se întâmplă și ce poate face până să întreprindă anumiți pași exacți.

Leanca Lașco-Rață: Știu că una dintre componentele care limitează femeile să facă primii pași, așa cum spuneați Dumneavoastră, este acea componentă economică pentru că se gândește: cum o să-mi cresc copiii sau cum o să supraviețuiesc fără sprijinul partenerului? În ce măsură poate femeia să depășească această barieră?

Daniela Dabija: Aici sunt mai mulți factori, și cei sociali, dar și cei psihologici pentru că am avut cazuri în asistență unde femeia și prinde putere și găsește anumite resurse să găsească un serviciu. Din acest motiv și e important să se lucreze în echipă multidisciplinară, unde să fie implicate și niște servicii de ocupare a forței de muncă.

Leanca Lașco-Rață: Și o ultimă întrebare. Republica Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul acum câțiva ani. Vreau să vă întreb dacă s-a schimbat situația odată cu intrarea în vigoare a acestui document?

Daniela Dabija: În primul rând, avem acest centru, despre care astăzi vorbim. Observăm o creștere a sesizărilor făcute de femei și nu doar, de specialiști, grupuri profesionale din pedagogie și din medicină. Observăm că și oamenii au devenit mai sensibili pentru nevoile celorlalți. Parcă ar avea încredere să-l ajute pe cel de alături și să aibă încredere că autoritățile ar putea să intervină, pentru că deja avem mai multe măsuri de protecție și mecanisme de protecție a victimei. Și, într-o experiență reușită, ea reușește să transmită încă cuiva acest mesaj.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc tare mult pentru această discuție.

Citește mai mult