142 de femei și 7 bărbați, victime ale violenței domestice, au beneficiat de serviciile Centrului de Justiție Familială al Poliției
Aproape 150 de victime ale violenței fizice, psihologice sau sexuale au beneficiat de ajutor în cadrul Centrului de Justiție Familială al Poliției în cele șase luni de activitate a instituției. Este vorba despre 142 de femei și șapte bărbați, victime ale violenței domestice, care au beneficiat de asistență medicală, juridică și psihologică. Ajunși la limita disperării, acești oameni au decis să raporteze cazurile la poliție, iar acum se simt în siguranță.
Frica, instabilitatea economică, prezența copiilor în familie - sunt câteva dintre motivele care împiedică victimele violenței domestice să ceară ajutor. Este și cazul acestei femei, mamă a doi copii. Într-o zi nu a mai răbdat și a părăsit agresorul. Centrul de Justiție Familială i-a oferit adăpost și protecție.
„A început de la ceva ofensa. Am tăcut o dată, am tăcut a două oară, cuvinte rele, grele. Amenințări, dacă pleci, îți iau copiii, dacă pleci, rămâi fără de copii. Anume în momentul în care m-a bătut, atâta ură era în față, că în momentele în care mă gândesc că poate nu a fost așa de rău, eu îmi amintesc fața.”
O altă victimă a violenței domestice, a tăcut și a răbdat comportamentul agresiv al soțului său din frica de a rămâne fără nimic. Totul s-a schimbat într-un moment - când a înțeles că nimic nu se va mai schimba în viața lor. A urmat un apel salvator la poliție.
„Când consuma alcool, făcea gălăgie, lovea și starea această generală care era frică, oboseală nu atât fizică, cât morală. Aici și gura lumii, și frica. La un moment dat, am înțeles că nu se schimbă nimic. Am sunat la 112, a venit poliția, m-a întrebat ce s-a întâmplat, m-a adus poliția în Centrul de Justiție Familială. Aici a fost și psihologul, și medicul.”
În cele șase luni de activitate, la Centrul de Justiție Familială al Poliției au apelat după ajutor peste 180 de persoane.
„Asistența integrată, aici într-un singur edificiu - poliția împreună cu asistenții sociali, psihologi, medici legiști, sunt toți la datorie 24 din 24, și sunt gata să acorde suportul necesar victimelor”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
„Conform analizei și statisticii pe care le avem, cu regret, un număr mai ridicat de violență în familie noi îl întâlnim în localitățile rurale. Acolo unde noi trebuie să ridicăm, să sporim nivelul de intervenție, de comunicare și de oferire a serviciilor specializare, iată asta este următoarea prerogativă pe care ne-o dorim”, a menționat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
Din totalul beneficiarilor de asistență din partea Centrului de Justiție Familială, 60 de persoane sunt victime ale violenței din partea soțului sau a soției, iar alte aproape 40 au fost agresate de către concubin. Din totalul de 150 de cazuri, au fost emise 76 de ordine de restricție de urgență. Centrul a fost inaugurat la începutul lunii octombrie 2023, în cadrul unui proiect finanțat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.