În România, unul din patru adulți suferă de o formă de alergie, iar unul din trei copii suferă de rinită alergică
Odată cu primele flori apar și primele alergii. Primăvara este pentru mulți oameni începutul unei perioade chinuitoare, deoarece alergiile de primăvară le fac viața un calvar. Potrivit Societății Române de Alergologie, unul din patru adulți din România suferă de o formă de alergie, iar fiecare al treilea copil este diagnosticat cu rinită alergică. În acest context, medicii avertizează că rinita netratată poate provoca complicații.
Odată cu primii muguri din copaci și înflorirea plantelor, încep simptomele pentru cei alergici. În cele mai multe cazuri, acestea sunt confundate cu debutul unei răceli.
VOX: „Iau tot felul de medicamente și încerc să țin un anumit regim alimentar.”;
„Le curge nasul copiilor, dar nu știm de ce. Că e o diferență de temperatură, că e un virus sau că e o reacție alergică la plante, nu știu, dar le curge nasul copiilor”.
În România, unul din patru adulți suferă de o formă de alergie, iar fiecare al treilea copil este diagnosticat cu rinită alergică. De asemenea, unul din cinci copii suferă de astm alergic, iar peste 1,1 milioane de adulți români au o alergie la medicamente. Potrivit Societății Române de Alergologie, aproximativ 80% dintre pacienții care iau tratament pentru alergii și consideră că dețin control asupra simptomelor nu urmăresc evoluția bolii spre un astm alergic. Pentru aceștia și pentru ceilalți pacienți, se recomandă imunoterapia cu alergeni, spun medicii. Alergiile sunt amplificate de poluare, dar și de un stil de viață nesănătos. În plus, acestea au impact asupra vieții intrauterine.
„Chiar la începutul primăverii, este polenul de la pom, care călătorește la sute de kilometri adus de vânt. În lunile mai și iunie, ne așteptăm să apară cei cu alergii la polenul de graminee. Graminee - iarbă, care se găsește și la munte și la țară, iar toamna sunt diversele buruieni. Din nou, repet, dezastrul pe care îl provoacă ambrozia. Mai grav, aceasta are impact asupra vieții intrauterine. Deci, un copil, chiar dacă se naște într-o familie fără alergii, are riscul, din cauza expunerii organismului mamei, să devină genetic deja predispus pentru alergii”, a relatat Carmen Panaitescu Bunu, președinte al Societății Române de Imunologie.
Alergologii spun că, în prezent, din cauza complexității afecțiunilor și a numărului mare de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare de sănătate publică a secolului XXI. La nivel global, până la 30% din populație suferă de o alergie respiratorie.