Inundațiile din Rusia și Kazahstan: impactul socio-economic, cauze și explicații
Inundațiile au cuprins miercuri orașe și localități din Rusia și Kazahstan, după ce al treilea cel mai lung râu din Europa a ieșit din albii, forțând peste 110.000 de persoane să se evacueze și inundând părți din orașul rusesc Orenburg, notează Reuters.
CE ZONE SUNT AFECTATE?
Zonele cele mai afectate din Rusia se află chiar la sud de Munții Ural, la aproximativ 1.200 km la est de Moscova. Au fost declarate situații de urgență în regiunile Orenburg și Kurgan din Ural și în regiunea Tiumen din Siberia.
În Kazahstan, zonele cele mai afectate sunt regiunile Atyrau, Aktobe, Akmola, Kostanai, Kazahstanul de Est, Kazahstanul de Nord și Pavlodar, majoritatea dintre acestea având graniță cu Rusia și fiind traversate de râuri care își au originea în Rusia sau care curg din Kazahstan în Rusia.
Râurile importante, cum ar fi Ural, care izvorăște din Munții Ural și se varsă prin Kazahstan în Marea Caspică, reprezintă o preocupare deosebită. La 5 aprilie, Uralul a ieșit din barajele din orașul Orsk din Ural și a inundat părți din orașul Orenburg.
CARE SUNT CONSECINȚELE?
- Peste 96.000 de persoane evacuate în Kazahstan
- Cel puțin 12.000 de persoane evacuate în Rusia
- Aproximativ 10.500 de locuințe au fost inundate până în prezent în Rusia
- În Kazahstan, 3.444 de locuințe au fost raportate ca fiind în continuare inundate
- Rusia a intensificat furnizarea de apă îmbuteliată. În zonele inundate se făceau vaccinări împotriva hepatitei A
CARE SUNT RISCURILE ECONOMICE?
Proprietăți în valoare de miliarde de dolari au fost distruse.
Unele dintre zonele care se confruntă cu inundații sunt, de asemenea, zone cheie pentru producția de grâu. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume.
Siberia de Vest este cel mai mare bazin de hidrocarburi din lume. Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume.
Rafinăria petrolieră rusă Orsk a declarat forță majoră în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibil începând cu data de 8 aprilie, potrivit unui document emis de proprietarul uzinei, Forteinvest. Acesta a precizat că uzina a fost închisă pentru a evita riscurile ecologice și pentru a asigura securitatea muncii. Anul trecut, rafinăria a procesat 4,5 milioane de tone metrice de petrol.
Peste 8.000 de animale de fermă au fost ucise de inundații în Kazahstan, iar o echipă specială a fost trimisă de ministerul agriculturii pentru a elimina cadavrele și a preveni răspândirea bolilor.
CARE ESTE CAUZA INUNDAȚIILOR?
Inundațiile de primăvară sunt o parte obișnuită a vieții în Rusia, pe măsură ce zăpezile aspre din timpul iernii se topesc, iar nivelul apei în unele dintre râurile puternice din Rusia și Asia Centrală crește semnificativ. În acest an, însă, o combinație de factori a declanșat inundații neobișnuit de grave.
Oficialii ruși pentru situații de urgență au declarat că solul a fost îmbibat cu apă înainte de iarnă și apoi a înghețat sub căderile foarte mari de zăpadă, care apoi s-a topit foarte repede în urma creșterii rapide a temperaturilor de primăvară și a ploilor abundente.
Unul dintre oficialii ruși, plenipotențiarul prezidențial în regiunea Ural, Vladimir Yakușev, a fost citat de presa rusă sugerând că Kazahstanul este de vină pentru că nu a coordonat mai eficient evacuarea apei.
SCHIMBĂRILE CLIMATICE?
Nu este imediat clar dacă schimbările climatice ar putea afecta situația.
Rusia este de departe cea mai mare țară din lume ca suprafață - aproximativ cât Statele Unite și Australia la un loc - iar pădurile boreale ale Rusiei, sau taiga, sunt cele mai mari zone împădurite de pe glob și joacă un rol crucial în climatul mondial.