Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Mihail Sirkeli: Conducerea regională susține statul agresor rus. Este o crimă împotriva comunității găgăuze

Evghenia Guțul și Dmitri Constantinov, care reprezintă Autonomia găgăuză, merg la Moscova pentru a demonstra susținerea politicii unui stat agresor - Federația Rusă, iar narațiunile separatiste sunt crime împotriva comunității găgăuze și ar putea justifica o eventuală intervenție rusă în Republica Moldova. Opinia aparține jurnalistului portalului regional Nokta, Mihail Sirkeli, și a fost exprimată pentru emisiunea „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1. Potrivit lui, asistăm la o campanie de provocări care au fost lansate de Irina Vlah și preluate de grupul criminal „Șor” pentru a izola regiunea, a captura puterea și a crea impresia că Chișinăul este dușmanul.

KREMLINUL FOLOSEȘTE COMRATUL

Radu Osipov: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Cu noi online este Mihail Sirkeli de la portalul regional Nokta. Bună seara, ce-a fost astăzi la Comrat? Ar fi mai degrabă un caz izolat sau totuși are efect această retorică a urii picătură cu picătură, pentru că și pe tine te-au pomenit, de altfel, manifestanții. Mihail Sirkeli ar fi un găgăuz rău. Cine decide până la urmă care e găgăuz rău și care e găgăuz bun?

Mihail Sirkeli: Nu știu cine decide. Dar nici eu, nici ei nu decid acest lucru. Este evident! Dar este o campanie de provocări împotriva independenței și suveranității Republicii Moldova. Este o campanie de izolare a Găgăuziei și noi am văzut acest lucru de câteva ori. Nu este prima dată când ei organizează proteste, când oficialii de la Chișinău vin la Comrat sau în Găgăuzia. Am observat acest lucru săptămâna trecută sau două săptămâni în urmă, când a venit ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, când a venit prim-ministrul Dorin Recean și iarăși a venit doamna președintă să demareze lucrările la Congaz. Deci tot ei au organizat acest protest și se încadrează în retorica și se încadrează în campania de izolare a Găgăuziei. E vor să izoleze Găgăuzia și acest lucru a fost început încă de Irina Vlah și a fost preluat de către gruparea criminală a lui Șor, care a capturat puterea în UTA Găgăuzia. Și ei încearcă să creeze în percepția oamenilor un zid asaltat în UTA Găgăuzia și să creeze impresia că la Chișinău sunt dușmani.

PROVOCĂRI PENTRU IZOLAREA GĂGĂUZIEI

Și iată, Chișinăul, adică autoritățile centrale încearcă să vină cu o altă agendă. Ei se întâlnesc cu primarii, se întâlnesc antreprenori și promovează o altă agendă. Și noi am văzut cum au început ei să atace și pe primari, care au îndrăznit să meargă la Parlament, săptămâna trecută sau cu două săptămâni în urmă să se întâlnească cu membrii Parlamentului. Și au început să-i atace și pe antreprenorii care au îndrăznit din punctul lor de vedere să se întâlnească cu prim-ministrul Republicii Moldova.

Și ei vor să aducă sau să readucă înapoi regulile care au dominat în Găgăuzia în ultimii 30 de ani, când totul în Găgăuzia se desfășura cu acordul sau cu implicarea autorităților regionale. Îl am în vedere pe bașcan și Comitetul Executiv. Dacă ne uităm cum au fost lucrurile. Când reprezentanți ai autorităților centrale sau demnitari înalți veneau în Găgăuzia, ei în primul rând se întâlneau cu bașcanul și apoi cu bașcanul mergeau la primărie, din sate, orașe unde se întâlneau cu primari. A fost greu de imaginat așa situație, când, de exemplu, bașcanul sau ambasadori sau parteneri internaționali ar veni în Găgăuzia și s-ar întâlni direct cu primarii, fără bașcan și fără Comitetul Executiv.

Și același lucru a fost și cu banii. Deci toți banii s-au distribuit prin Comitetul Executiv, dacă nu direct, atunci indirect. Și asta crea o agendă falsă și puterea falsă în mâinile Comitetului Executiv și bașcanului.

UE INVESTEȘTE, RUSIA MANIPULEAZĂ

Radu Osipov: Apropo, despre bani. Pe de o parte, Uniunea Europeană investește mult în Autonomia găgăuză. Pe de altă parte, această promisiune care pare imposibil de realizat: alocații suplimentare plătite de Federația Rusă pentru pensionari și bugetari. Și vreau să discutăm și despre această vizită la Moscova. Și, pe de altă parte, mai este și intenția Guvernului pentru că astăzi ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a vorbit despre Legea TVA, care a picat la Curtea Constituțională, și a spus că problema era de fapt de procedură, și nu de fond. Autonomia găgăuză trebuie să fie în rând cu celelalte raioane din Republica Moldova la echitatea fiscală și a veniturilor bugetare per capita.

Mihail Sirkeli: De unde începem, cu TVA-ul sau cu Moscova?

Radu Osipov: Începem de la sfârșit.

Mihail Sirkeli: OK. E evident și asta a declarat și președintele Parlamentului și ministrul Finanțelor a declarat că vor să-i egaleze pe toți și, din câte înțeleg eu, ei vor reveni la această lege și deja vor lua în considerație toate aspectele pe care le-au greșit acum. Eu cred că povestea cu TVA-ul încă nu s-a terminat, dar cum va continua ea, nu știu, vom vedea. Dar totul depinde de decizia care va fi luată de Parlamentul Republicii Moldova. Mai departe ce întrebare a fost? Amintiți-mi, vă rog.

Radu Osipov: Bașcana Evghenia Guțul și Dmitri Constantinov, la Moscova, promit alocații suplimentare pensionarilor și bugetarilor. Ar mai fi de adăugat și faptul că bașcana găgăuză a vorbit mult cu presa controlată de statul rus și a făcut și unele declarații care cu siguranță pot fi catalogate separatiste.

GUȚUL, DECLARAȚII SEPARATISTE

Mihail Sirkeli: Nu știu cum le vor cataloga autoritățile centrale și mai ales Procuratura, că aici e vorba despre Procuratură, deci așteptăm ce va fi mai departe.

Dar dacă e să vorbim, noi trebuie să citim printre rânduri. Și dacă citim printre rânduri, noi vedem că autoritățile din UTA Găgăuzia, adică Evghenia Guțul și Dmitri Constantinov care, din păcate, ocupă acele fotolii mai importante în UTA Găgăuzia, ei au demonstrat susținerea politicii agresorului, susținerea lui Vladimir Putin și a Federației Ruse.

Din punctul meu de vedere, este o crimă împotriva comunității găgăuze și ei au pus comunitatea găgăuză într-o situație foarte proastă. Când în țara vecină se duce un război inițiat de Federația Rusă și mor oameni, inclusiv găgăuzi, pe front și civili, în fiecare zi e atacată infrastructura civilă, ei merg la Moscova. Toate acele promisiuni, văd că ei blufează. Pentru că este evident că este imposibil.

SUSȚINEREA RUSIEI, CRIMĂ ÎMPOTRIVA GĂGĂUZIEI

Cum a fost imposibil cu acea indemnizație pe care ei au promis-o. Țineți minte? Au venit cu promisiunea ca o să facă indemnizația, apoi că vor investi anumiți bani în infrastructură. Și au elaborat cică un regulament, Comitetul Executiv am în vedere, care prevedea primirea banilor de la anumiți sponsori. Și acest regulament nu a fost adoptat pentru că Direcția justiție a spus că toți banii care vin pe conturile Comitetului Executiv, adică pe conturile Trezoreriei, trebuie să fie justificați, mai ales trebuie să fie justificată sursa. Și în acel regulament Direcția justiție a spus că trebuie să fie justificat de unde vor veni acei bani. Și bineînțeles că ei nu pot indica sursa, pentru că ei presupuneau că banii vor veni din partea lui Șor, dar Șor e sub sancțiuni. Și banii de la Șor care e sub sancțiuni nu pot fi trimiși pe conturile Trezoreriei.

ȘOR A FURAT DIN FIECARE BUZUNAR

Și ei știind acest lucru, dar eu nu am nicio îndoială că Șor nu a vrut să investească acești bani. Ei atunci blufau ca să spună apoi: păi vedeți, noi am vrut să vă ajutăm, dar iată Maia Sandu nu ne-a dat voie.

Dar în același timp, ce au făcut ei? Au micșorat indemnizațiile pe care le primeau oamenii din bugetul regional. În trecut, oamenii primeau 700 de lei în fiecare lună, trei luni la rând. Dar pentru anul 2024 ei au aprobat doar 400 de lei. Adică Șor a furat câte 300 de lei din fiecare buzunar.

Radu Osipov: Adică, până la urmă, intenția este să genereze un sentiment, o emoție de revoltă în regiunea autonomă?

Mihail Sirkeli: Exact. Un sentiment, o emoție că, iată, vedeți noi am vrut să vă ajutăm, dar ei nu ne-au dat voie. Bineînțeles că aici totul este împotriva acestea. În primul rând este vorba despre banca Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este sub sancțiuni. Haideți să nu mergem mai departe și să nu mai vorbim că de fapt Evghenia Guțul nu are dreptul să semneze acest acord și aici terminăm, cred că, nu?

GUȚUL NU ARE ÎMPUTERNICIRI

Radu Osipov: Vreau să vă întreb dacă nu considerați că forțează nota Evghenia Guțul, pentru că s-a creat impresia când s-a întors data trecută de la Soci, din Rusia, parcă aștepta să fie reținută de forțele de ordine și să creeze un spectacol public al reținerii. Deși într-adevăr așteptăm să vedem ce spun și autoritățile și structurile specializate despre ce a făcut ea în Rusia.

Mihail Sirkeli: Eu sunt de acord că ei măresc miza și ei într-adevăr vor ca ea să fie arestată sau acțiuni de forță să fie întreprinse împotriva ei. Și ea să fie prezentată ca victimă, ca luptător pentru nu știu ce... E clasic, da? Și în baza aceasta să construiască mai departe o agendă politică. Iată, asta cred că e miza tuturor acestor acțiuni și vizite la Moscova.

Radu Osipov: Mihail Sirkeli, vă mulțumesc mult pentru această conversație.

Citește mai mult