Social

Securitatea copiilor în contextul criminalității transfrontaliere: „Polițiștii de frontieră au un protocol standard pentru cazurile copiilor”

Securitatea copiilor în contextul criminalității transfrontaliere a fost subiectul discuției în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”. Victor Apostu, șeful adjunct al Direcției Control la trecerea frontierei, a menționat că în condițiile războiului din Ucraina fenomenul imigrației sporește riscul traficului de ființe umane. În același timp, a mai precizat că polițiștii de frontieră au un protocol standard pentru cazurile copiilor, fiind organizate instruiri în acest domeniu.

În contextul criminalității transfrontaliere, protecția copiilor este vitală, aceștia fiind deseori ținta traficului de persoane.

În acest sens, Victor Apostu susține că Poliția de Frontieră colaborează cu Poliția Națională și cu alte organizații non-guvernamentale, asociații în domeniul protecției drepturilor copiilor, organizațiile internaționale, cum ar fi UNICEF-ul sau Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Totodată, reprezentantul Poliției de Frontieră a mai precizat că riscul traficului de ființe umane există în condițiile actuale, mai ales în contextul războiului din Ucraina când se atestă un val impunător de emigranți.

Polițiștii de frontieră au un protocol standard pentru cazurile copiilor. Suplimentar, s-a intensificat schimbul de date și informații cu autoritățile naționale și internaționale. De asemenea, polițiștii de frontieră efectuează instruiri în acest domeniu”.

Potrivit legislației, copiii pot trece frontiera fiind însoțiți de unul din reprezentanții legali sau însoțiți de o persoană terță, prin care reprezentantul legal e împuternicit în baza unei procuri autentificate notarial.

Responsabilul în domeniu a menționat că copiii care vor să traverseze frontiera de sine stătător, trebuie să prezinte un act de înmatriculare la instituție și declarația autentificată notarial de către unul din părinți.

Menționăm că, recent, în incinta Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei, a avut loc lansarea cursului de formare dedicat temei „Protecția copiilor în mișcare: rolul Poliției de Frontieră”. În urma cursului, elevii au învățat să identifice semnele de pericol, să gestioneze cazurile de copii dispăruți sau victime ale traficului de ființe umane și să colaboreze eficient cu alte instituții și organizații pentru protecția drepturilor copilului și aplicarea legii.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult