Social

Dan Perciun, despre deficitul de 7000 de cadre didactice: Ne trebuie 30 de ani pentru încadrare

Deficitul de cadre didactice este o provocare în domeniul educației. Tendința din ultimii ani este că din cei o mie de absolvenți ale instituțiilor cu profil pedagogic, doar 250 se angajează în fiecare an în școli. Dacă ar lucra toată lumea doar pentru o normă didactică și nu ar fi suprasarcini, am avea nevoie de 7000 de profesori, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în emisiunea „BUNĂ SEARA” de la Moldova 1.

„Avem 1000 de absolvenți la pedagogie și doar 250 vin în școli în fiecare an. Cam astea sunt tendințele din ultimii ani. Sunt mai multe motive. Dacă nu se îmbolnăvește nimeni și nu se pensionează nimeni, ne trebuie 30 de ani ca, la ritmul actual de încadrare în profesie, să acoperim deficitul de cadre didactice”, a constatat Dan Perciun.

Ministrul de resort relevă că nu doar salariul este o componentă a acestei probleme, dar și numărul mare de școli cu puțini elevi, deoarece există cel puțin 100 de școli cu mai puțin de 50 de elevi și alte 300 de școli care sunt frecventate de mai puțin de 100 de elevi. „Deficitul de cadre didactice este și consecința unei rețele școlare pe care o avem. Când ne ambiționăm să oferim profesor de chimie, biologie, matematică, fizică, într-o școală cu șase elevi, asta generează un deficit.”

„Anul trecut, am majorat salariul cu 15%, a fost acea plată unică de 5000 de lei, s-au majorat sporurile specifice. Un salariu al unui tânăr specialist ajunge la 10 mii de lei, al unui profesor cu experiență poate ajunge la 14 mii de lei pentru o normă didactică a unui profesor care are grad didactic superior. Problema salarială este una importantă și suntem în discuții cu sindicatele. Vedem ce reușim să mai facem în 2025”, a mai explicat ministrul Educației.

Potrivit datelor statistice oficiale, anul trecut, în instituțiile de învățământ primar și secundar general activau 33 815 de cadre didactice, față de peste 38 de mii - angajate în 2017.

Citește mai mult