Economic

Până la sfârșitul acestui an, ar putea fi construite două centrale electrice fotovoltaice cu capacitatea totală de 90 MW

Guvernul ar putea aproba până la finele lunii ianuarie decizia privind construcția a două centrale electrice fotovoltaice cu capacitatea totală de 90 MW. O centrală cu capacitatea de 50 MW urmează a fi construită în localitatea Rădeni, raionul Strășeni, iar alta – cu capacitatea de 40 MW, în localitatea Negureni, raionul Telenești.

Ambele centrale ar putea fi construite în circa 10 luni, astfel ca până la finele anului curent să fie date în exploatare. Proiectele de hotărâre ale Guvernului sunt supuse consultărilor publice până pe 15 ianuarie, după care Executivul le-ar putea vota.

Republica Moldova nu dispune de resurse energetice tradiționale și încă nu a exploatat pe deplin potențialul surselor sale de energie regenerabilă. Energia eoliană, energia solară și biomasa sunt cele mai importante resurse interne în vederea obținerii de energie produsă local. Potrivit Ministerului energiei, potențialul tehnic global al surselor de energie regenerabilă este estimat la circa 65 TWh, ce ar acoperi integral cererea de energie primară. În prezent, energia regenerabilă produsă în țara noastră acoperă peste 12 la sută din consum.

Republica Moldova își propune să atingă un obiectiv ambițios de 30% din consumul de energie provenit din surse regenerabile până în 2030.

Capacitatea centralelor electrice fotovoltaice a crescut de circa două ori în 2024

În 2024, capacitatea instalată de producție a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut cu peste 55% comparativ cu anul precedent, cele mai mari progrese fiind înregistrate în domeniul instalațiilor fotovoltaice.

Potrivit datelor Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED peste 321 MW, adică de șase ori mai mult. Din totalul de 383 MW, centralele fotovoltaice reprezintă 206 MW și cele eoliene - 154 MW.

Astfel, în nouă luni ale anului 2024, capacitatea centralelor fotovoltaice a crescut de la 185,4MW în 2023 - la 344 MW sau aproape de două ori. Capacitatea instalațiilor eoliene a crescut de la 126 MW în 2023 la 154 MW în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de peste 22%.

Din acestea, centrale fotovoltaice cu capacitatea de 119,2 MW au fost instalate în baza mecanismului de sprijin tarif fix și 84,5 MW fără nici un mecanism de sprijin, energia electrică fiind comercializată în piața liberă. Centralele eoliene în piața liberă au o capacitate de 128 MW, iar în baza legii privind energia regenerabilă din anul 2007 - 25,9 MW.

Facilități acordate producătorilor de energie verde

În Republica Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:

• facturarea netă, care a înlocuit de la 1 ianuarie 2024 mecanismul de contorizare netă - valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;

• tarif fix pentru 15 ani - pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;

• preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitație. Licitația a fost lansată în vara anului 2024 pentru o capacitate totală de 165 MW, dintre care 105 MW de parcuri eoliene și 60 MW fotovoltaice.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult