În orașul Soroca au avut loc exerciții de simulare a situațiilor excepționale
Consecințele unui cutremur, care a provocat și un incendiu la Colegiul Tehnic Agricol din municipiul Soroca, au fost lichidate cu succes. Din fericire, a fost doar o simulare, cu scopul de a testa capacitatea de intervenție a serviciilor specializate. În exercițiu au fost implicați atât angajații de la serviciile de intervenție, cât și mai mulți voluntari. Conform scenariului, cutremurul a cauzat și ridicarea nivelului apei în râul Nistru.
Voluntarii, de comun cu serviciile de intervenție, au început construcția barajului din saci cu nisip. Între timp, polițiștii de frontieră au fost alertați despre o persoană care se află în pericol de înec.
„Serviciul de menținere a ordinii publice, poliția de frontieră, voluntarii, echipa de salvare a municipiului continuă amenajarea barajului de protecție din saci cu nisip”, a relatat șeful Serviciului Prevenție din Soroca, Eugen Doga.
În urma cutremurului, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca a fost cuprins de flăcări. Primii care au intervenit au fost voluntarii.
„Am avut un incendiu, au fost câțiva accidentați, doi elevi sunt blocați în blocul central de studii”.
Imediat, salvatorii au intervenit pentru a evacua persoanele blocate în interiorul clădirii.
Persoanele care au fost evacuate au fost transmise echipei de medici pentru acordarea primului ajutor medical.
„În timpul evacuării a călcat pe ceva, nu știu. Cauza nu o putem spune, dar credem că e fractură a membrului inferior drept, i s-a făcut imobilizarea și-l predăm echipei de salvare pentru examinări detaliate”.
Conform scenariului, polițiștii au simulat și o situație de furt. Profitând de situația excepțională, hoții au pătruns în interiorul colegiului, de unde a sustras mai multe bunuri.
„Polițiștii au reținut persoana și au escortat-o la Inspectoratul de Poliție pentru documentarea cazului”, a relatat șeful IP Soroca, Octavian Cebotarenco.
În cadrul simulărilor, au participat și primarii comunelor din raionul Soroca.
„O lecție în cazul în care eventual va fi o inundație sau un cutremur de pământ, să fim pregătiți teoretic și practic din exercițiile care sunt făcute astăzi. Luăm o lecție pentru viitor”, a declarat primarul comunei Vasilcău, Soroca, Fiodor Golub.
„Sunt implicate toate serviciile, la număr sunt nouă servicii care au raportat pregătirea către astfel de aplicații. Toate serviciile au reacționat prompt, și-au onorat obligațiile conform regulamentului”, a spus președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prin astfel de simulări sunt consolidate acțiunile voluntarilor și serviciilor de intervenție în cazul unor situații excepționale.
„Scopul primordial este să verificăm, să apreciem acel nivel de conclucrare. Cum am văzut la fața locului, doar în cazul unei conlucrări restrânse, bine legate, pot avea loc încheierile cu succes ale acelorași operațiuni”, a menționat șeful Direcției prevenirea riscurilor IGSU, Vasile Gașpar.
Până la sfârșitul anului, astfel de simulări urmează să fie organizate în raioanele Glodeni, Ialoveni, Orhei, Rezina, Ștefan-Vodă și Taraclia.
Autor: Angelina Caldare