Politic

Diferendul transnistrean, discutat de autoritățile de la Chișinău și președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg

Provocările regionale de securitate, aspectele aferente procesului de reglementare transnistreană, securitatea energetică au fost discutate de autoritățile de la Chișinău și președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg, care se află în vizită în R. Moldova. În cadrul întrevederii, președinta Maia Sandu a menționat că „singura cale de reîntregire a țării este cea pașnică, prin negocieri, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional”.

Borg s-a întâlnit și cu premierul Dorin Recean. În cadrul dialogului, șeful Executivului a apreciat sprijinul Maltei pentru agenda europeană a Republicii Moldova și a accentuat rolul OSCE în identificarea unor soluții de durată pentru conflictul transnistrean.

Acțiunile Guvernului sunt orientate spre îmbunătățirea atât a vieții cetățenilor de pe malul drept, cât și a celor de pe malul stâng, iar obiectivul nostru prioritar rămâne integrarea Republicii Moldova în marea familie a Uniunii Europene”, a spus premierul.

Oficialii au discutat subiectele ce țin de securitatea energetică a țării, dezvoltarea comerțului cu Uniunea Europeană, dar și promovarea drepturilor omului. Cu referire la conflictul transnistrean, a fost încurajat formatul de negocieri 1+1, precum și alte măsuri menite să consolideze încrederea între părți.

Oleg Serebrian i-a raportat șefului OSCE despre „pozițiile politizate ale Tiraspolului, în special pe problematica fermierilor din raionul Dubăsari și pe situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană". De asemenea, vicepremierul a mai subliniat că amendamentele operate la Codul penal nicidecum nu afectează procesul de negocieri.

La Tighina, așa-zisul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a acuzat Chișinăul că împiedică implementarea acordurilor cu Tiraspolul.

Amintim că vizita președintelui în exercițiu al OSCE are loc la o zi după ce la Chișinău a fost desfășurat Forumul de Reintegrare a Republicii Moldova, la care oficialii moldoveni au subliniat că este dificil să vorbim despre reglementarea diferendului atât timp cât Ucraina este în război.

Diplomația ucraineană a reiterat că sprijină soluționarea conflictului, doar că nu se va așeza la masa de negocieri cu Federația Rusă în formatul 5+2. Administrația de la Tiraspol, care nu a fost invitată la acest Forum, l-a calificat drept „un semn de escaladare".

Citește mai mult