INTERVIU// Alexei Buzu: Suntem gata să facem acele schimbări ca să devenim membri cu acte în regulă ai Uniunii Europene
Reformele din domeniul social și al pieței muncii joacă un rol crucial în parcursul european al Republicii Moldova. Integrarea țării în blocul comunitar impulsionează autoritățile să modernizeze sistemul de inspecție a muncii și piața forței de muncă, aducându-le în concordanță cu standardele europene, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, într-un interviu realizat de jurnalista Moldova 1, Lucia Vieru. Potrivit oficialului, în prezent, Republica Moldova se află în faza de evaluare a cadrului legal și instituțional din domeniul muncii, iar reformarea instituțiilor- cheie care reglementează piața muncii demonstrează deja primele rezultate.
Moldova 1: Domeniul muncii și protecției sociale este unul din capitolele de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană. La ce etapă ne aflăm acum în ceea ce privește alinierea legislației naționale la cea comunitară și când ar urma să înceapă negocierile propriu-zise pe acest capitol?
Alexei Buzu: Noi suntem în procesul pe care îl numim screening, în sensul în care încercăm să analizăm cadrul legal și instituțional din Republica Moldova, în ce măsură se aliniază la practicile și standardele Uniunii Europene. În baza acestui proces, vor fi deliniate liniile de negociere. Însă este foarte important să înțelegem cu toții că transpunerea legislației europene este doar o mică parte a efortului de integrare europeană. Pentru că această integrare înseamnă, cum spunea prim-ministrul, să construim Europa aici, la noi acasă. Asta înseamnă că trebuie să creăm locuri de muncă decente, bine plătite, să asigurăm șanse și oportunități pentru toți cei care își caută un loc de muncă, să le oferim posibilități de formare profesională, de îmbunătățire a capacităților profesionale, să oferim servicii sociale, accesibile și calitative. Și asta înseamnă că trebuie să avem instituții puternice, eficiente și integre.
Moldova 1: Apropo de instituții, anul trecut au demarat reforme ample la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și la Inspectoratul Muncii. Cum apreciați evoluția acestor reforme și ce rezultate concrete aveți și dacă s-a diminuat cota muncii nedeclarate?
Alexei Buzu: Eu cred că suntem la etapa reformei, când apar primele rezultate. Vedem la Inspectoratul de Stat al Muncii că putem să identificăm mai multe persoane care sunt fără contract de muncă și să le ajutăm, să le încurajăm să se formalizeze. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a susținut plasarea în câmpul muncii a mai multor persoane. Deci vedem că eforturile noastre dau rezultate. Acum preocuparea pentru anul 2024 este să creștem turațiile, să creștem viteza și să ne asigurăm că aceste schimbări sunt de calitate, pentru că într-adevăr în cadrul acestor două instituții avem echipe puternice, avem proceduri clare. Avem proceduri prin care putem să ajutăm cetățenii și salariații din Republica Moldova. Pe de altă parte, să ne asigurăm că nu birocratizăm, nu suntem un factor care descurajează creșterea economică sau investițiile în Republica Moldova.
Moldova 1: Vorbind despre reforma „Restart”, a soluționat aceasta problema deficitului de asistenți sociali, mai ales în provincie? S-a diminuat fluctuația masivă de cadre?
Alexei Buzu: Această reformă este în plin proces de implementare pentru că este o reformă complexă. Noi înțelegem că există o problemă legată de colegii noștri din prima linie. Aceștia în ultimii patru ani au fost puși în situația să facă față mai multor crize, de cele mai multe ori pe cont propriu. Această reformă are drept scop fortificarea acestui sistem. Noi vom face investiții în formarea profesională, în digitalizarea sistemului. Și eu sunt convins că, în timp, vom putea să ne asigurăm că exodul colegilor mei din prima linie se va diminua. Noi am avut mai multe intervenții, inclusiv împreună cu partenerii noștri, am reușit să facem plăți unice, să asigurăm pe anumite perioade creșteri salariale pentru colegii noștri. În acest an, au crescut salariile, iarăși, nu pe potriva așteptărilor noastre sau pe potriva muncii pe care o prestează. Vom fortifica în continuare sistemul. Vom angaja mai mulți specialiști în protecția copilului, vom identifica resurse să angajăm mai mulți asistenți parentali profesioniști pentru ca să avem acel sprijin minim necesar pentru copiii care sunt în dificultate, în situații de criză.
Moldova 1: Putem numi toate aceste acțiuni despre care vorbiți niște „teme pentru acasă” pentru Republica Moldova în procesul de aderare?
Alexei Buzu: Pentru noi aceste reforme sunt parte a unui efort mai larg de integrare europeană, pentru că, de fapt, asta este. De aceea am spus că noi nu vedeam acest efort doar prin prisma dacă am adoptat anumite legi sau hotărâri, dar care sunt schimbările în viața reală a cetățenilor Republicii Moldova. Și acestea pot fi realizate doar prin instituții puternice, eficiente și integre. Instituții care pot să înțeleagă într-un mod adecvat care sunt necesitățile diferitor categorii de cetățeni. Dacă vorbim de tinerii care nu pot să-și găsească un loc de muncă, tinerii care au nevoie de formare profesională, dacă vorbim de mame cu copii mici care ar vrea să combine mai ușor viața profesională cu familia, aici avem nevoie de instituții care au această capacitate și care pot să ofere soluția de fapt pentru fiecare cetățean sau cetățeană a țării noastre.
Moldova 1: Am trecut deja de sezonul rece, dar ați declarat recent că moldovenii vor primi compensații și în următorul sezon rece, doar că se va trece de la compensația direct în factură la plata monetară. De ce ar fi necesară această tranziție?
Alexei Buzu: Ceea ce am spus eu este că, dacă prețurile în continuare vor fi ridicate, Guvernul va identifica soluții pentru a susține cetățenii. Eu sper foarte mult că vom putea să vedem o dinamică pozitivă în acest sens, în cazul în care prețul la sursa de energie va scădea. Dar dacă vom avea un sistem de compensații, acesta va fi bazat doar pe plata monetară pentru că va oferi mai multă flexibilitate cetățenilor. Practica altor țări pe care am analizat-o arată că această modalitate este mai simplă pentru cetățeni și oferă mai multă flexibilitate pe care vrem să o oferim cetățenilor noștri.
Moldova 1: Dacă e să revenim la subiectul aderării la UE. Cât ar putea dura procesul de negocieri pe domeniul muncii și protecției sociale?
Alexei Buzu: Președinta Maia Sandu a trasat foarte clar care este calendarul nostru. Noi trebuie să clarificăm această întrebare până în 2030. Suntem într-un proces activ de discuții cu colegii noștri din Bruxelles pentru a ne alinia la calendarul pe care l-a numit doamna președinte. Noi suntem gata să facem acele schimbări, să implementăm acele programe care vor îmbunătăți situația în Republica Moldova și ne vor face pregătiți și demni să fim membri cu acte în regulă ai Uniunii Europene.