Externe

Narva - în UE, Ivangorod - în lumea rusă. Cum s-a dezvoltat cel mai rusesc oraș din Estonia datorită proiectelor europene

Narva, al treilea oraș ca mărime și cel mai rusesc din Estonia. Aici se întâlnesc două națiuni, dar și două lumi. Pe celălalt mal al râului, care desparte Narva de Rusia, se află Ivangorod. Înainte de 1944 ambele orașe făceau parte din Estonia. Urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, granița a fost trasată de-a lungul râului. Ivangorod a rămas în Rusia, iar Narva a devenit parte a Republicii Sovietice Socialiste Estone. Orașele au continuat să se dezvolte independent. Ivangorod a pierdut accesul la piețe importante. Narva a cunoscut o evoluție fascinantă datorită proiectelor europene, de când Estonia este membră a blocului comunitar.

Moldova 1 / Captură video
Sursa: Moldova 1 / Captură video

Aici este locul unde Rusia se intersectează cu NATO și Uniunea Europeană. La câțiva metri distanță de orașul rusesc Ivangorod se află orașul Narva, cel mai mare oraș din Estul Uniunii Europene. Este separat de Federația Rusă printr-un râu. Promenada de pe malul apei a fost renovată datorită unui program finanțat de Uniunea Europeană. Banii au fost oferiți parțial și orașului Ivangorod. Pe partea orașului Narva putem vedea locuri plăcute și panoramice, în timp ce pe partea orașului Ivangorod nu poate fi observată infrastructura modernă. Acest lucru a dus la speculații cu privire la o posibilă deturnare a fondurilor europene de către autoritățile ruse. După invazia rusă în Ucraina au fost oprite toate proiectele comune.

„Noi am construit aici 1,2 km, iar vecinii noștri din Rusia - vreo 200 de metri sau poate mai puțin. Se vorbește despre faptul că persoana care conducea firma ce a construit pe partea rusă a făcut totul atât de rău, a pus atât de mulți bani în buzunarul său, că a stat în închisoare nouă ani. Acum, zona este iluminată noaptea. Pe partea rusă este întuneric”, a menționat Katri Raik, fost primar de Narva.

În 2015, când a fost finalizată construcția falezei, pe malul râului au fost instalate și figurinele unor lei, de obicei turiștii găsesc similitudini între Vladimir Putin și una dintre sculpturi.

Moldova 1 / Captură video
Sursa: Moldova 1 / Captură video

Înainte de 1944, Narva și Ivangorod făceau parte din Estonia. Relația actuală dintre cele două orașe este tensionată din cauza problemelor economice și politice. Anul trecut, în data de 9 mai, pe peretele castelului din Narva a fost atașat un afiș cu inscripția „Putin - criminal de război" astfel încât locuitorii orașului rus Ivangorod să-l poată vedea. Rușii, la rândul lor, au instalat pe malul celălalt un ecran cu un video de propagandă.

Ilja Smirnov / Põhjarannik
Sursa: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Locuitorii de aici, majoritatea etnici ruși - circa 87 la sută, susțin proiectele implementate cu sprijinul Uniunii Europene, dar, evident, că există și opinii diferite.

„Narva s-a schimbat. Priviți ce faleză frumoasă. În general, oamenii se străduie să mențină orașul curat. Avem trotuare noi.”

„- Se trăiește bine. Se simt investițiile și proiectele europene? - Nu, aici nu este nimic. Totul e în Tallinn.”

„Avem promenadă nouă, dar, în principiu, ce contează... Școala nr. 1 a fost reparată.”

„Nu trebuie să uităm că dacă nu era Uniunea Europeană, nu aveam așa străzi, școli, nu începea construcția unui nou spital. Putem cu toții să ne plângem, dar merită să ne gândim și să ne aducem aminte cum a fost acum 20 de ani. Când am intrat în Uniunea Europeană, probabil eram în situația în care e Republica Moldova în prezent. Foarte mult scepticism era, oamenii spuneau că nu au nevoie. Atât Republica Moldova, cât și noi suntem state mici. Trebuie să ne uităm la harta Europei și să înțelegem că altă soartă nu avem. Trebuie să fim cu Rusia sau cu Europa. În acest caz, pur și simplu nu avem de ales”, a conchis fostul primar de Narva.

Moldova 1 / Captură video
Sursa: Moldova 1 / Captură video
Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult