Social

Investiții pentru eficientizarea consumului de energie. Directorul CNED, Ion Muntean: „Vom supraveghea lucrările și calitatea acestora”

Proprietarii a peste 8.500 de locuințe din sectorul rezidențial vor beneficia de investiții destinate renovării din punct de vedere energetic. Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), Ion Muntean, a comunicat în cadrul emisiunii de la „Bună Dimineața” că asociațiile care sunt interesate să implementeze măsura de eficiență energetică vor depune dosarul individual, ulterior va fi evaluat după mai multe criterii. Printre cerințe e și cea care se referă la experiența asociaților de locatari în realizarea proiectelor de infrastructură, modernizarea curții sau a apeductului.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a precizat că programul va fi structurat pe produse de finanțare, iar fiecare produs va avea regulile și grupul țintă separat.

Primul produs de finanțare pe care îl lansăm și la care deja lucrăm este cel dedicat asociațiilor de locatari. Deja avem identificate 25 de asociații de locatari pentru care s-a realizat auditul energetic. Pentru cei vulnerabili din punct de vedere energetic, programul prevede încă o alocație suplimentară care variază între 15% și 90% din valoarea de contribuție”.

Printre lucrările de care pot beneficia locatarii din blocurile multietajate se numără termoizolarea fațadei, înlocuirea atât a tâmplăriei vechi, cât și a sistemului de distribuție a agentului termic, instalarea contoarelor individuale pentru fiecare apartament și altele.

Ne dăm foarte bine seama că, odată ce este renovată o clădire veche, ea își majorează costul, respectiv devine și mai atractivă. Mai este și aspectul peisagistic, de confort, care schimbă imaginea în zonele unde locuim, așa că sunt destul de multe avantaje și trebuie să menționez că la început condițiile de finanțare sunt mult mai avantajoase pentru a iniția acest program”, a spus Ion Muntean.

Reprezentantul Centrului Național pentru Energie Durabilă a mai menționat că locuințele private sunt un alt grup țintă pentru care se dezvoltă un produs de finanțare separat. Astfel, gospodăriile individuale care doresc să repare energetic clădirea, o pot face individual prin contractarea serviciilor de audit în colaborare cu Centrul Național pentru Energie Durabilă.

Noi vom supraveghea lucrările și calitatea acestora ca să corespundă unor cerințe ce vor fi făcute publice către potențialii beneficiari. După ce gospodăriile casnice vor realiza aceste cheltuieli și ele corespund cerințelor, noi o să facem debursările la etapa finală. Pentru acest grup țintă finanțarea este de 50% și 50% contribuția.”

Programul de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova” prevede ca, în următorii trei ani, cca 507 mii de metri pătrați de locuințe, dintre care circa 75% vor fi clădiri rezidențiale și 25% - case individuale, să fie supuși renovărilor.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult