Internațional

Estonia, lider UE în energie. Cum funcționează una dintre companiile estoniene din acest domeniu

Estonia se remarcă prin poziția sa de lider în domeniul independenței energetice electrice în Europa. Țara a depus eforturi semnificative pentru a-și reduce dependența de importurile de energie. Jurnaliști de la Moldova 1 au avut ocazia să viziteze și să vadă cum funcționează una dintre companiile estoniene care produc energie electrică, situată în nord-estul țării. Aceasta operează centrale electrice moderne și eficiente, valorificând diverse surse de energie, de la combustibili fosili la resurse regenerabile. Sprijinul european a jucat un rol important în modernizarea infrastructurii companiei, promovarea energiei regenerabile și reducerea impactului său asupra mediului.

Moldova 1 / Captură video
Sursa: Moldova 1 / Captură video

„Estonia este una dintre cele mai independente țări din Europa din punct de vedere al energiei electrice, deoarece avem o astfel de putere pentru noi înșine. Avem o capacitate totală de generare de peste 1300 de megawați. În 2022, compania a generat aproape 70% din necesarul de energie electrică al țării. Anul trecut, un pic mai puțin. Noi lucrăm împotriva pieței, dar în același timp trebuie să fim capabili din punct de vedere competitiv”, a menționat Andres Vainola, directorul companiei energetice.

Invazia Rusiei în Ucraina a accentuat riscurile dependenței de energia electrică rusească. Statele baltice doresc să își reducă vulnerabilitatea și au început procesul de decuplare de la rețeaua electrică rusă. Directorul companiei pe care am vizitat-o spune că întreprinderea are patru blocuri vechi de producere a energiei electrice, care mai sunt ținute în funcțiune anume pentru a se asigura că Estonia nu va fi supusă vreunui risc.

„Avem patru blocuri vechi, le păstrăm în calitate de rezervă strategică, în caz că vor fi necesare, dacă se va întâmpla ceva cu conexiunile sau în caz de criză energetică. Le mai ținem până la finele anului 2026, când va avea loc decuplarea totală a țărilor baltice de rețeaua rusă”, a subliniat Andres Vainola.

Moldova 1 / Captură video
Sursa: Moldova 1 / Captură video

În 2023, compania a produs un total de 10,3 TWh (terawatt-oră) de energie electrică în Estonia. Din această cantitate, aproximativ 76% au provenit din arderea șisturilor bituminoase, în timp ce restul a fost generat din alte surse, inclusiv: biomasă, energie eoliană și gaz natural.

„În partea dreaptă, avem un șantier. Se va construi încă o uzină de prelucrare a șisturilor bituminoase. Planificăm să începem producția din luna decembrie a acestui an și să atingem o capacitate de 50%, iar din aprilie 2025 planificăm să atingem capacitatea de 100%. Șisturile bituminoase se extrag din mina Estonia, care se află la aproximativ 45-50 de kilometri de aici”, a explicat unul dintre angajați.

Compania investește semnificativ în surse regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliană și solară, cu scopul de a reduce dependența de combustibilii fosili în viitor. Aceasta operează un număr de 13 centrale electrice în Estonia, care contribuie la satisfacerea nevoilor energetice ale țării și la menținerea securității energetice a țării. Anul trecut, Estonia, Lituania și Letonia, state membre ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene, și-au anunțat intențiile de a se deconecta de la rețeaua de electricitate controlată de Rusia și de a se racorda la sistemul energetic al UE începând din februarie 2025.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult