Politic

INTERVIU// Ned Price, adjunct al ambasadorului SUA la ONU: „Războiul de agresiune împotriva Ucrainei este o tentativa clară a Moscovei de a acapara teritorii prin forță”

Războiul de agresiune împotriva Ucrainei este o tentativa clară a Moscovei de a acapara teritorii prin forță și constituie o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a declarat, pentru Moldova 1, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Ned Price. Potrivit oficialului, în cadrul Organizației Națiunilor Unite, pe dimensiuni multilaterale și bilaterale, se lucrează pentru a sprijini Kievul. Totodată, Ned Price s-a referit și la efectele dezinformării în regiune, inclusiv în Republica Moldova, menționând că SUA va fi alături de țara noastră pentru a o sprijini în eforturile sale de a contracara acest fenomen.

Moldova 1: ONU, în conformitate cu actul sau de fondare, are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Cum ați aprecia activitatea ONU în încheierea războiului din Ucraina?

Ned Price: În primul rând, ONU, statele membre ale ONU, în mod repetat, și-au arătat solidaritatea cu poporul ucrainean, cu Kievul, și împotriva acestui război pe care Moscova îl duce împotriva Ucrainei și poporului său. Cu mai multe ocazii începând cu februarie 2022, 141 de țări au respins agresiunea Moscovei, iar mai târziu 143 de țări au respins agresiunea acesteia. Acest lucru a transmis un semnal foarte clar, nu doar din partea Vestului și apărătorilor ucraineni și susținătorilor tradiționali, dar și din partea lumii întregi, care înțelege care este miza în acest caz, și acesta este în sine un lucru importat. Este un război de agresiune împotriva Ucrainei și o tentativa clară a Moscovei de a acapara teritorii prin forță. Dar, de asemenea, există ceva cu mult mai semnificativ la mijloc. Ceea ce face Moscova este o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a legilor și regulilor de bază care au reglementat sistemul internațional de la Al Doilea Război Mondial. Ideea este că o țară mare nu poate agresa țări mici, iar hotarele nu pot fi redefinite prin forță, iar suveranitatea, independența și integritatea teritorială, de fapt, înseamnă ceva. Așadar, statele membre ale ONU înțeleg acest lucru, ele înțeleg acest lucru pentru că sunt state membre ale ONU și respectă Carta ONU. Statele membre ale ONU înțeleg acest lucru, cu anumite excepții. Din păcate, așa este de fapt. Cel puțin unul din așa-numitele state membre ale Consiliului de Securitate ONU este Rusia. Și este Rusia care săvârșește această agresiune și tot ea, în contextul Consiliului de Securitate ONU, a încercat să blocheze acțiunile Consiliului de Securitate pentru a trage Moscova la răspundere pentru această agresiune. Cu toate acestea, noi continuăm să lucrăm în cadrul ONU pe dimensiuni multilaterale și, bilateral, pentru a sprijini partenerii noștri ucraineni, înțelegând că acest lucru este important pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Însă, de asemenea, există și consecințe pentru țări cum este Moldova. Noi înțelegem legătura inerentă între ceea ce se întâmplă în Ucraina și siguranța, securitatea și bunăstarea moldovenilor aici, în Moldova.

Moldova 1: Președintele Biden a declarat în mai multe rânduri că Statele Unite vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Acum observăm că sprijinul Statelor Unite întârzie și asta provoacă mari îngrijorări și în rândul cetățenilor Republicii Moldova care sunt la hotar cu acest război. La ce să ne așteptăm mai departe?

Ned Price: Haideți să încep prin a spune că cetățenii americani înțeleg necesitatea de a continua sprijinul de neclintit acordat Ucrainei, așa cum au făcut acest lucru SUA în ultimii doi ani și ceva. Acest lucru este înțeles de cetățenii americani și de Congresul american. Atât democrații, cât și republicanii susțin necesitatea de a continua sprijinul acordat Ucrainei. Această conversație noi o avem cu liderii din Congres în ultimele săptămâni și luni. Și vă pot spune că, în toate discuțiile noastre, auzim atât de la republicani, cât și de la democrați că aceștia susțin continuarea sprijinului pentru Ucraina. Evident că noi avem un sistem foarte complex, acest lucru însemnând că cele două camere ale Congresului SUA au dezbătut acest subiect. Noi continuăm să purtăm aceste conversații cu Președintele Congresului. Noi suntem în discuții continue cu el și cu echipa lui și continuăm să fim optimiști că vom putea să fim alături de Ucraina și, odată cu suportul acordat Ucrainei, vom continua să fim alături și de cetățenii din Moldova și cei din regiune. Pentru noi e clar principiul că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu rămâne doar în Ucraina, însă are efecte și consecințe aici, în Moldova. De asemenea, înțelegem în SUA că de fiecare dată când independența, suveranitatea și integritatea teritorială a unei țări sunt subminate, sunt subminate și acele reguli de bază care au guvernat comportamentul între țări. Așadar, vrem să fim foarte clari că ceea ce încearcă Moscova să facă în Ucraina nu poate fi tolerat și acest tip de agresiune și comportamentul care trebuia aruncat la groapa de gunoi a istoriei cu mulți ani în urmă nu va fi tolerat oriunde s-ar manifesta acesta.

Moldova 1: Republica Moldova se confruntă cu propriile provocări, inclusiv cu probleme legate de imixtiunea Rusiei și sprijinul ei pentru mișcările separatiste. Cum vede Statele Unite situația actuală din Republica Moldova și ce eforturi se fac pentru a susține stabilitatea și progresul democratic în țară?

Ned Price: De la bun început, vreau să spun că noi nu vedem în prezent nicio amenințare militară directă la adresa Moldovei. Cu toate acestea, noi știm că Rusia este destul de creativă și dispune de multe resurse în eforturile sale de a diminua democrația la nivel global. Ea nu se limitează doar la această regiune. Noi cunoaștem bine manualul lung pe care rușii l-au folosit în eforturile lor la nivel global de a submina guvernele democrate, în încercarea de a semăna dezbinare și haos politic. În cazul Moldovei, voi sunteți pe prima linie a acestor eforturi. Noi am vorbit public despre acțiunile Rusiei de a încerca și a submina poziția președintei Sandu și a Guvernului, tocmai pentru că președinta și Guvernul au o poziție curajoasă bazată pe principii, fiind de partea libertății și democrației. Moscova face aceste lucruri în mai multe moduri. Și Dvs., și noi cunoaștem efectele și puterea dezinformării, iar Moscova a început un război de dezinformare în această regiune. Scopul nostru este să continuăm să fim alături de Moldova pentru a o sprijini în mod practic împotriva încercărilor de a submina guvernul democratic și președintele. Lucrăm îndeaproape când vine vorba despre lupta cu dezinformarea prin ceea ce numim noi Centrul Global de Implicare la nivelul Departamentului de Stat, responsabil de detectarea și contracararea dezinformării finanțate de stat la nivel global. Noi am făcut recent schimb de informații cu partenerii noștri din Moldova, noi oferim și suport financiar Moldovei. Noi vrem să ajutăm ca Moldova să devină mai rezilientă în fața acestora pentru ca Moldova să opună rezistență în fața eforturilor din partea Moscovei.

Moldova 1: În lumina evoluțiilor recente, a alegerilor prezidențiale, care sunt prioritățile Statelor Unite în Europa?

Ned Price: Aceasta a fost o prioritate a Administrației Biden cu mult până în februarie 2022. Atunci când această administrație a preluat mandatul, noi am utilizat ceea ce credem noi că este cea mai importantă resursă și instrument din politica noastră externă și securitatea națională, adică sistemul de parteneriate și alianțe. Parteneriate pe care le-am creat pe parcursul a zeci de ani după Al Doilea Război Mondial sau până la acesta. Dar, în primul și în primul rând, cea mai importantă instituție în această regiune este NATO, cu angajamentul ce rezultă din Articolul 5 și principiul că un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Acesta e un lucru sacru pentru noi, la fel ca și toate angajamentele noastre. Toate parteneriatele la nivel global, dar în special aici, în Europa de Est, ne sunt indispensabile. Ele sunt valoroase pentru SUA în calitate de instrument de securitate națională. Noi știm că prin crearea de parteneriate cu această parte a lumii, noi contribuim la propria securitate națională și că, lucrând împreună cu partenerii, inclusiv partenerii din Moldova, putem face față provocărilor comune. Așa cum spuneam câteva clipe în urmă, Moldova se ciocnește cu amenințări din partea Rusiei, la fel ca și noi. Acestea sunt amenințări și provocări comune. Noi înțelegem acest lucru și, în măsura în care putem lucra împreună, să învățăm unii de la alții și să ne susținem unii pe alții, împreună ne putem apăra împotriva acestor tipuri de amenințări.

Moldova 1: Cum vedeți o restructurare a sistemului global de securitate, inclusiv ONU, în perioada de după război, pentru a preveni situații când un stat agresor, așa cum este acum Federația Rusă, să aibă dreptul de veto în ceea ce privește orice măsuri de restabilire a păcii?

Ned Price: În primul și în primul rând, noi credem că statele agresoare trebuie trase la răspundere. Ele trebuie să plătească un preț. La aceasta lucrează SUA și partenerii săi, inclusiv moldovenii, în ultimii doi ani și ceva. Noi lucrăm cu țările la nivel global pentru a scoate în evidența agresiunea, atrocitățile, abuzurile si crimele de război pe care le comit forțele ruse împotriva poporului ucrainean. Vrem să le arătăm eforturile lor de a răsturna puterea de stat din Ucraina, agresiunea în toate formele sale, utilizarea forței împotriva unei țări suverane și independente. Moscova trebuie să plătească un preț pentru aceasta. În unele privințe acesta va fi unul financiar, noi lucrăm cu țările pentru a folosi activele înghețate ale Moscovei la reconstrucția Ucrainei pentru a sprijini o Ucraină vibrantă și rezilientă, dar, de asemenea, e clar că asemenea țări agresoare trebuie să plătească și un preț politic. În mai multe privințe, Moscova a plătit un preț politic foarte mare. Rusia este un stat paria la nivel global, nu mai este binevenită în mai multe organisme internaționale și multilaterale. Nu este deloc întâmplător că Moscova nu mai are loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Noi vrem să ne asigurăm ca țările care exercită o asemenea agresiune să nu poată să se bucure de și mai multă impunitate. Acesta e scopul nostru imediat. Pe termen lung, noi înțelegem că ONU trebuie să reprezinte interesele tuturor țărilor, inclusiv în Consiliul de Securitate. În Consiliul de Securitate există un sistem prin care cei cinci membri permanenți au autoritate de veto, noi vrem ca el să devină mai reprezentativ în ce privește diferite regiuni din lume, care au scopuri pe care le împărtășim. Noi vrem ca țările cum e Rusia să nu poată bloca procesul de a fi trase la răspundere de un asemenea organ cum este Consiliul de Securitate. Promovăm răspunderea în sistemul ONU, lucrăm cu partenerii ucraineni pentru a promova răspunderea pentru crimele de război și alte crime împotriva umanității pe care Rusia le-a săvârșit, dar lucrăm și cu alte organisme, inclusiv Curtea Internațională Penală, la o procedură de tragere la răspundere, pentru a ne asigura că acest făptuitor plătește un preț înalt și nu va mai avea impunitate pentru acțiuni similare.

Moldova 1: Domnule Price, vă mulțumesc frumos pentru acest interviu și vă doresc succes în activitățile diplomatice.

Ned Price: Mersi frumos pentru invitație.

Autor: Ludmila Barbă

Citește mai mult