Social

Cum economisesc școlile energia electrică și termică? Elevii, îmbrăcați în haine groase la lecții

Reducerea temperaturii în sălile de clasă, deconectarea luminii când nu este nevoie de ea, dar și utilizarea rațională a resurselor în spațiile neutilizate sunt doar câteva dintre măsurile solicitate de Ministerul Educației instituțiilor de învățământ pentru a face față crizei energetice. În prima zi de după vacanța de iarnă, în mai multe școli elevii au revenit în încăperile reci, fiind nevoiți să stea îmbrăcați în haine groase în timpul lecțiilor.

Pentru raționalizarea consumului de energie electrică și termică, administrațiile mai multor școli din Soroca aplică mai multe soluții.

Avem cazangerie pe gaze naturale, vom încălzi ziua, de la ora patru dimineața până la ora 15:00, apoi - deconectăm și dimineața iarăși pornim cazangeria. În sălile de clasă este un pic mai rece, am coborât temperatura cu două-trei grade. Copiii sunt acum îmbrăcați, dar clasele la noi sunt formate dintr-un număr mare de copii și se încălzesc foarte repede și ei în a doua parte a zilei se dezbracă”, a spus Vasile Baș, directorul Liceului Teoretic „Constantin Stere”.

Am redus un pic consumul de gaze, este un pic mai răcoare în sălile de clasă, dar este acceptabil, având în vedere că suntem o instituție termoizolată și temperatura se menține bine în interior. Dar, totodată am solicitat profesorilor să utilizeze mai mult metodele tradiționale, pentru a economisi energia electrică și să nu includă atât de mult calculatoarele sau tablele interactive”, a specificat directoarea Liceului Teoretic „Petru Rareș”, Cristina Prisăcaru-Ilieș.

Elevii spun că este destul de frig în sălile de clasă, iar pentru a depăși disconfortul rămân îmbrăcați în haine groase pe durata orelor:

În școală este un pic mai frig, căldura a fost stinsă și sperăm că va fi mai cald”;

Profesorii ne-au permis să fim îmbrăcați pentru că în școală este mai frig”.

Amintim că, la mijlocul lunii decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență în energetică pentru o perioadă de 60 de zile. În acest context, consumatorii sunt îndemnați să utilizeze rațional electricitatea în intervalul orelor 16:00-22:00, pentru a reduce din cheltuielile la facturi, dar și pentru menținerea unui flux continuu de energie și asigurarea fiabilității sistemului electroenergetic al țării.

Citește mai mult