Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Igor Munteanu: Obiectivul este ca numărul câștigătorilor de pe urma referendumului să fie cât mai mare. Asta așteaptă și Europa, și cetățenii

Odată ce referendumul va avea loc în toamnă, partidele europene trebuie să ajute oamenii să valorifice această oportunitate. „Sunt prea mulți pierzători din această tranziție și prea puțini norocoși care au reușit. Obiectivul nostru politic este ca numărul câștigătorilor de pe urma referendumului, de pe urma alegerilor democratice, de pe urma îmbunătățirii calității vieții să fie cât mai mare. Acesta este, de fapt, lucrul pe care îl așteaptă și Europa, și cetățenii Republicii Moldova”. Declarația îi aparține liderului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, și a fost făcută în emisiunea „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.

Radu Osipov: Patru partide au lansat ideea pactului pentru Europa și au creat blocul politic „Împreună”: Platforma „DA”, Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). Pactul pentru Europa este similar Snagovului din România, când cele mai importante partide au căzut de acord ca integrarea euroatlantică să devină proiect național. Așadar, blocul „Împreună” s-a adresat societății politice și civile să adere la Pactul pentru Europa, care nu este definitivat. E necesar consensul larg și evitarea monopolizării ideii de integrare europeană.

În același timp, proiectul de amendare a Constituției se află la Curtea Constituțională, mâine vom afla verdictul dacă se acceptă formula propusă de PAS - un preambul și un titlu nou în Legea Supremă: integrarea europeană e obiectiv strategic, ratificarea tratatelor uniunii pot fi adoptate de Parlament cu majoritate simplă. Iar după aderare legile europene vor avea prioritate față de legislația națională.

Radu Osipov: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Igor Munteanu, președintele CUB, este în platoul Moldova 1. Am auzit ce gândesc oamenii, au, bineînțeles, păreri diferite. Ne-a părut interesantă una dintre acestea, un laitmotiv pe care îl folosește președintele Putin mai mereu în discursurile sale. Și oamenii, iată, solicită o informare corectă, dar acest lucru înseamnă și un efort comun din partea partidelor politice. Dumneavoastră ați lansat ideea unui pact pentru Europa și blocul politic „Împreună” cu alte trei partide. Cum vedeți această colaborare între partidele de opoziție? Și, bineînțeles, dacă aveți un dialog cât de cât constructiv cu cei de la guvernare pentru că ei la fel au un set de acțiuni și pe filiera Curtea Constituțională?

Igor Munteanu: Să le luăm pe rând. În primul rând, motivele pentru care a apărut acest bloc al celor patru partide care se numește „Împreună”, este un demers rațional pentru întărirea rândurilor opoziției partidelor de centru-dreapta, care au nevoie de mai multă vizibilitate și încredere în forțele unei alternative democratice. Și vorbim de o alternativă democratică, ca o alternativă care poate formula care sunt cele mai bune opțiuni pentru prezentul și viitorul Republicii Moldova.

Aceste opțiuni nu sunt legate doar de chestiuni strict limitate la referendum, ci sunt legate de o agendă de guvernare, anumite opțiuni față de viitorul european, față de opțiunile care stau în fața economiei, administrației, lucrurile care frământă cetățenii. Ați văzut din aceste scurte flash-uri de interviuri de pe stradă că oamenii sunt foarte diferiți. Unii își imaginează că atunci când încep negocierile cu Uniunea Europeană imediat și se întâmplă toate beneficiile, vin în curtea oamenilor. Alții sunt însă intoxicați de o informație de o anumite culoare care vine evident de peste hotarele Republicii Moldova. Și atunci trebuie să tragem o anumită concluzie. Oamenii nu sunt răi sau buni, ci sunt informați sau mai puțin informați, dezinformați sau mai rezistenți la dezinformare.

Respectiv, această campanie pentru referendumul din toamnă este de fapt, în primul rând, o campanie de informare a cetățenilor, și nu superficială deasupra apei, ci o informare de esență asupra beneficiilor și asupra lucrurilor care trebuie să fie negociate de către statul care se numește Republica Moldova. Din acest punct de vedere, sunt două lucruri oarecum distincte. Este inițiativa noastră de constituire a unui bloc cu patru partide, care ar putea să se extindă pentru că invitația noastră este și spre alte partide care în acest moment nu se simt reprezentate de către actualul Parlament și ar putea să se asocieze.

Iar inițiativa de referendum care a izvorât din opțiunile actualei guvernări este un lucru important. Putem și trebuie să ascultăm care este vocea poporului. În același timp, trebuie să facem un efort mai puternic pentru ca poporul să fie auzit, să nu ne uităm la oameni doar ca la o masă de manevră inertă care trebuie să fie manipulată de o parte sau de alta.

Radu Osipov: E bun acest referendum sau nu? Până la urmă, împreună cu Platforma „DA”, Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, veți participa într-o campanie pentru referendum?

Igor Munteanu: Noi vom informa cetățenii și le vom respecta opțiunile, indiferent care sunt ele. Pentru că până la urmă nu elitele trebuie să decidă ce își dorește cetățeanul. Vom participa în vizită în toate localitățile din Republica Moldova, având candidatul propriu și în același timp având exact argumentele pe care el vrea să le audă. Pentru că oamenii spun: în ce măsură calitatea vieții mele va fi îmbunătățită ca urmare a acestui referendum? În ce măsură și cât timp va trebui să rabd ca beneficiile pe care dumneavoastră le promiteți vor ajunge și în familia mea?

Dar aici trebuie să menționez, de asemenea, că oamenii trebuie să fie tratați cu demnitate. Ei nu sunt niște cifre incolore, inodore. Ei trebuie să fie tratați printr-un dialog permanent între partidele care încearcă să le reprezinte, între guvernarea care pretinde că îi reprezintă și acești oameni care au motivele lor de a pune întrebări.

Și eu cred că funcția noastră de bază ca partide democratice și funcția blocului este să faciliteze acest proces de schimburi de informații și de atingere a consensului, a unității de care avem foarte mare nevoie în Republica Moldova.

Societatea dezbinată trebuie să fie tratată cu atenție de către niște medici cu suficientă pregătire și cu răbdare. Nu poți face peste noapte sau într-o săptămână de zile un copil. Tot așa populația trebuie să fie educată.

Opțiunea noastră ar fi fost ca acest referendum să aibă loc mai târziu, atunci când, de exemplu, negocierile ar fi avansat și oamenii s-ar fi convins într-o măsură mai mare asupra motivelor pentru care ei trebuie să suporte reformele dureroase care se vor cere din partea Republicii Moldova. Odată ce referendumul va avea loc în această toamnă, sigur că nu putem să ratăm acest referendum. Noi, ca partide europene, CUB, partenerii noștri din bloc, cu siguranță va trebui să ajutăm ca oamenii să valorifice această oportunitate și să nu fie pierzători. Sunt prea mulți pierzători din această tranziție și prea puțini norocoși care au reușit. Respectiv, obiectivul nostru politic este ca numărul câștigătorilor de pe urma referendumului, de pe urma alegerilor democratice, de pe urma îmbunătățirii calității vieții să fie cât mai mulți. Acesta este, de fapt, lucrul pe care îl așteaptă și Europa și cetățenii Republicii Moldova.

Radu Osipov: Ați decis cine va fi candidatul blocului „Împreună”?

Igor Munteanu: Suntem în mijlocul unei proceduri de selectare meritocratică a candidatului care ne va reprezenta. Pentru asta ascultăm vocile celor din teritoriu, pentru asta creăm infrastructura pe care o vom folosi în cadrul campaniei. Pentru că noi, spre deosebire de alte partide, nu începem campania cu un an înainte de campania legală. Noi vrem ca o campanie pentru funcția supremă de șef de stat să înceapă la momentul potrivit, atunci când legislația permite.

Și sigur, acest lucru înseamnă că noi trebuie să tratăm cu foarte multă atenție recomandările care s-au făcut de către OSCE / ODIR pe baza alegerilor locale, au fost foarte multe resurse administrative utilizate abuziv. Și acum dacă ne uităm pe ultimul raport Freedom House, vedem că sunt multe probleme legate de limitările dreptului la liberă exprimare. Or aceste lucruri nu fac față unui model de democrație care vrea să se apropie de Uniunea Europeană.

Și este contribuția noastră nu numai cu votul, ci și cu recomandările și consultanța, expertiza noastră de a îmbunătăți sectoare-cheie ale guvernării în beneficiul oamenilor.

Radu Osipov: Probabil, nota nu cea mai bună în aceste rapoarte se datorează modului în care „Șor” și sateliții au fost excluși din exercițiul electoral, pentru că s-a sărit peste instanță sau mai bine spus a fost o decizie politică de ultimă instanță.

Igor Munteanu: Este adevărat, doar că toate recomandările Comisiei de la Veneția presupun o anumită gradualitate a sancțiunilor administrative. Deci, interzicerea unui partid este ultima instanță și, de regulă, în jurisdicția CtEDO au fost admise ca fiind partide toxice doar cele care au practicat instrumente de terorism. Restul s-au ales cu sancțiuni administrative, cu interzicerea utilizării conturilor, cu anumite sancțiuni personale pentru conducerea partidului. Cel puțin 6-8 tipuri de sancțiuni. Și eu cred că aceste lucruri ar fi fost mai ușor de implementat.

În plus, sigur că nu trebuie să aștepți până în ultima clipă, când acest partid mobilizează mii de susținători cu finanțare vicioasă, finanțare ilicită, și trebuie să pornești Procuratura pe urmele tuturor cazurilor de corupție. Or atunci când, de exemplu, flagelul a devenit un fel de zonă canceroasă, este mult mai complicat pentru Guvern, pentru instituțiile sale să își apere dreptul cetățenilor de a participa liber și fără discriminare în procesul politic.

Noi am fi făcut altfel, noi am fi utilizat forța statului într-o măsură mult mai judicioasă și mai calificată și, cu siguranță, am fi ajuns la un rezultat care să protejeze instituțiile statului de influența nefastă din străinătate

Citește mai mult