Principiile de subvenționare în agricultură, adaptate conform legislației UE. Care sunt avantajele
Directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, a vorbit în cadrul emisiunii de la „Bună Dimineața” despre avantajele noilor principii de subvenționare în agricultură. Totodată, ea a mai precizat că, de la începutul anului, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural au fost valorificate.
Directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc, a menționat că în prezent agenția dispune de cinci forme de subvenționare în agricultură. Acestea sunt subvenții în avans, subvenții post-investiții, subvenții dezvoltate în etape și plăți directe.
„AIPA implementează criterii care corespund unei agenții de plăți la nivelul Uniunii Europene, astfel că în momentul în care vom putea obține finanțare din partea UE, din funduri de preaderare sau de aderare, vom fi pregătiți de a le gestiona cel mai transparent, fiindcă suntem unica instituție care implementează aceste criterii de acreditare, după recomandările UE.”
Responsabila în domeniu a mai adăugat că pentru fermierii micro și mici s-a deschis o oportunitate foarte bună de a dezvolta proiecte prin parteneriatul cu AIPA.
„Din anul 2023, fermierul micro și mic, cel care are până la nouă angajați și până la 18 milioane cifra de afaceri anuală, poate accesa subvenții în avans, în funcție de profilul pe care îl dezvoltă. Dacă ne referim la sectorul zootehnic, subvenția în avans constituie 70% din proiectul invențional, care nu poate depăși 5 milioane de lei. La fel, subvențiile post-investiții rămân a fi mecanismul de plată și aici avem subvenții majorate pentru tinerii fermieri, femeile fermieri și imigranții reveniți de peste hotare.”
Totodată, specialista a explicat că în situația în care cantitatea de producere a fermierilor este scăzută, guvernul le rambursează 20% din costul producției vândute sau în cazul în care se află în perioada de conversie, le rambursează 3 ani prețul pentru neproducerea acestor culturi.
„În politica de subvenționare, tânărul fermier este cel care are vârsta până la 40 de ani și dispune de competențe profesionale în domeniu. Astfel că, pe fiecare formă de subvenționare, dările la număr sunt 12, dar per total au peste 40 de domenii de intervenții. Femeia fermieră este necesar să dispună de competențe și să administreze această afacere, astfel că vârsta nu o limitează și imigrantul trebuie să ne demonstreze măcar un an de zile că a activat în afara țării ca să poată obține subvenții majorate cu 10%.”
Potrivit AIPA, începând cu anul 2024, fermierii pot depune dosarul online pentru accesarea sau rambursarea ratelor la credit.
„În acest an o să acceptăm dosare fizice și online. O să insistăm ca depunerea dosarului pe aceste măsuri să fie posibil să o facem doar online, ca să încurajăm fermierii să utilizeze această aplicație.”
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură este o instituție publică ce are menirea de a gestiona resursele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului, oferindu-le agricultorilor șansa de a se dezvolta, de a deveni sustenabili și competitivi, atât la nivel național, cât și internațional, prin accesarea subvențiilor și programelor de suport.