Situația din autonomia găgăuză și vizitele bașcanei la Moscova, discutate de ministrul Mihai Popșoi și membrii APCE
Situația din autonomia găgăuză și recentele vizite ale bașcanei Evghenia Guțul la Moscova au fost printre subiectele centrale pe care au ținut să le discute membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu ministrul de externe moldovean Mihai Popșoi. După ce a ținut un discurs în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării, Popșoi a primit mai multe întrebări, în special din partea parlamentarilor din România, despre cum intenționează autoritățile de la Chișinău să gestioneze situația problematică din Găgăuzia și să facă față provocărilor Kremlinului, care folosește, inclusiv această autonomie, în războiul său hibrid împotriva Republicii Moldova.
„Cum intenționează guvernul dumneavoastră să gestioneze situația din Găgăuzia, având în vedere acțiunile provocatoare și legăturile la Moscova ale liderului administrației locale și cum sau dacă organizația noastră, statele membre, poate fi de ajutor și poate sprijini Republica Moldova?”.
„Putem doar să întărim acest regim de sancționare și regimurile de recuperare a activelor acestor oligarhi care au lăsat o sărăcie enormă în urmă în Republica Moldova și acum exploatează această sărăcie, promovând o agendă rusească în Republica Moldova. Așa că ne bazăm pe partenerii noștri”, a declarat Mihai Popșoi.
„Am fost șocat să văd așa-zisa bașcană a Găgăuziei dând mâna cu Putin, cerând mai mult ajutor în Republica Moldova pentru acea minoritate. Deci este atât de dezgustător și dezamăgitor”, a spus membrul Delegației României la APCE, Iulian Bulai.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Moldova 1, vicepremierul Mihai Popșoi a spus că, în pofida tuturor provocărilor, Guvernul va continua să lucreze cu cetățenii din autonomia găgăuză și să le explice beneficiile integrării europene.
„O bună parte dintre cei care au adresat întrebări au spus că le este rușine de această atitudine a unui cetățean al Republicii Moldova, care își trădează interesul propriei țări, făcând jocul Kremlinului. Republica Moldova, în schimb, va continua să lucreze cu cetățenii Găgăuziei și să le comunice cât de generoasă este comunitatea europeană, cât de mult ajutor primesc ei din partea Uniunii Europene și a altor țări din lumea liberă și cât de mult rău le face Federația Rusă”, a precizat Mihai Popșoi.
Șeful diplomației moldovene a ținut să sublinieze că inclusiv autonomia găgăuză beneficiază de ajutorul Uniunii Europene, iar problemele cu care se confruntă nu doar regiunea, dar toată țara, sunt provocate de agresiunea rusă din Ucraina.
„Țările membre sau mai cu seamă Uniunea Europeană ajută foarte mult economic Republica Moldova, inclusiv Găgăuzia, care este una dintre principalele regiuni beneficiare ale sprijinului european. Toate suferințele economice prin care trecem sunt, de fapt, rezultatul agresiunii ruse din Ucraina și nerezolvării conflictului transnistrean. Cu cât mai mulți cetățeni vor conștientiza acest lucru, cu atât mai bine va fi pentru toți, inclusiv pentru cetățenii noștri din Găgăuzia”, a menționat ministrul.
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, apropiată oligarhului fugar Ilan Șor, s-a aflat la începutul lunii martie la Moscova, unde s-a plâns liderului de la Kremlin pe pretinse presiuni din partea Chișinăului și a cerut ajutor pentru minoritatea găgăuză.
O analiză recentă a Institutului pentru Studiul Războiului a arătat că Rusia încearcă să folosească actorii proruși din Republica Moldova, inclusiv pe cei din Găgăuzia și regiunea transnistreană, pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, pentru a împiedica aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride.