Infrastructura energetică din Ucraina va fi reconstruită. Comisar European: „Uniunea Europeană trebuie să-și ajute vecinii”
Miniștrii responsabili de energie din Uniunea Europeană s-au înțeles să finanțeze reconstrucția rețelelor electroenergetice și a centralelor din Ucraina. Uniunea trebuie să-și ajute vecinii, susține comisara Kadri Simson, în contextul bombardamentelor rusești care au loc aproape zilnic și țintesc infrastructura energetică ucraineană. Ministrul Victor Parlicov a participat la discuțiile informale de la Bruxelles.
La reuniunea informală a miniștrilor pentru energie din Uniunea Europeană, au fost invitați Victor Parlicov și Herman Haluscenko, ministrul ucrainean care a vorbit despre pagubele provocate de Rusia - aproximativ șapte gigawați, capacități de generare.
„În ultimele zile, au avut loc iarăși atacuri severe asupra infrastructurii energetice, așadar el ne-a împărtășit care este starea actuală a lucrurilor, ce capacități de generare au fost scoase din funcțiune. De asemenea, cerem susținerea țărilor donatoare și din partea Uniunii Europene, să sporim și să continuăm sprijinul pentru Ucraina”, a spus ministrul Energiei din Belgia, Tinne van der Straeten.
„Oricum vorbim despre apărarea antiaeriană. Așadar, soluția la problemă este apărarea antieriană, din punct de vedere tehnic, a stocurilor și siguranței. În situația de astăzi, cu aceste atacuri masive, este mai important să găsim echipamente, și nu am în vedere echipamente pe care să le comandăm și să așteptăm să fie produse. Trebuie să grăbim procedura”, a relatat ministrul Energiei din Ucraina, Herman Haluscenko.
„Germania a ajutat foarte mult, în special cu apărarea antiaeriană. Este total inacceptabil, întregul război este împotriva dreptului internațional, dar să vizezi ținte civile, inclusiv infrastructura civilă, cum ar fi energia, este inacceptabil. Așa că vom continua să ajutăm Ucraina”, a spus ministrul Energiei german, Sven Giegold.
Comisara Europeană Kadri Simson a anunțat o reuniune G7 pentru a găsi soluții privind necesitățile energetice urgente ale Ucrainei. Totuși banii nu sunt suficienți.
„Mai întâi trebuie să găsim unde putem achiziționa aceste piese specifice. Noi vom asigura și transportul, astfel încât echipamentele necesare să ajungă în Ucraina, acolo unde este nevoie”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson.
„Republica Moldova a fost recent acceptată ca țară candidată și mai apoi, în decembrie, s-a luat decizia politică de a deschide negocierile. Prin urmare, este extrem de important pentru noi să participăm în cât mai multe formate de consultare cu partenerii noștri din Uniunea Eurpeană, cu colegii noștri din UE”, a comunicat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Reconstrucția rețelelor electroenergetice și a centralelor din Ucraina trebuie să vină la pachet cu sisteme de apărare antiaeriană. Declarația a fost făcută de către Eugenia Gusilov, fondatoarea Romania Energy Center, în cadrul emisiunii „În Context". Gusilov susține că Republica Moldova este și ea o victimă în contextul alimentării cu energie, iar până la construcția liniilor electrice, sunt necesare investiții în surse regenerabile.
Experta în energetică, Eugenia Gusilov, susține că, prioritar, Ucraina are nevoie de apărare antiaeriană, ca ulterior să poată reconstrui rețelele electroenergetice și centralele.
„În absența apărării aeriene care să prevină atacuri ulterioare, ce se întâmplă este faptul că repari infrastructura energetică, dar peste o lună, două, peste trei din nou să fie distrusă. Atâta timp cât acest ajutor de reparație a infrastructurii energetice nu vine la pachet cu o apărare antiaeriană, viitoarele rachete sau drone care vin cumva este din păcate și îmi pare rău să o spun ca și cum ai turna apă în nisip”, a spus experta.
Cât despre Republica Moldova, o soluție pe termen lung ar fi creșterea capacității de interconectare dintre țara noastră și România, iar pe termen scurt sunt investițiile în surse regenerabile.
„Soluții pe termen scurt, eu le numesc soluții de rezistență, investiți în acele capacității de generare care să crească capacitatea Moldovei de a supraviețui în cazul în care se ajunge la o incapacitate catastrofală a sistemului energetic din Republica Moldova. Toți cei care fac astăzi investiți în panouri fotovoltaice cu sisteme de stocare la nivel individual de case, la nivel de blocuri, își cresc capacitatea de a supraviețui unui episod de criză”, a declarat Eugenia Gusilov.
Totodată, expertul a afirmat că Federația Rusă a schimbat strategia față de anul trecut, atunci când afecta rețelele și transformatoarele. Acum însă, potrivit ei, Rusia atacă direct capacitățile de generare a electricității, situație care, indirect, poate afecta și Republica Moldova.