Interviu ÎN CONTEXT// Alexandru Tănase: Curtea Constituțională a dat undă verde referendumului ce va consfinți parcursul european ireversibil al R.Moldova
Referendumul depășește contextul politic al momentului și consfințește parcursul european ireversibil al Republicii Moldova și apartenența la spațiul valoric european. Ulterior, prevederile constituționale vor fi obligatorii pentru legislația subsecventă, în special în ce privește armonizarea legislației cu cea a Uniunii Europene. Constatarea aparține fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a fost făcută în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”.
Alexandru Tănase anticipează că, după ce va fi ratificat Acordul de aderare, va fi un alt referendum pentru delegarea de suveranitate către Uniunea Europeană, iar actele emise și aprobate de Parlamentul European și Comisia Europeană vor avea prioritate asupra celor naționale.
Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Așadar, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului propus de Parlament de revizuire a Constituției prin referendum și a explicat că aderarea nu înseamnă renunțare la suveranitate. Însă nu a spus nimic despre întrebarea la care ar trebui să răspundem: Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Să vedem mai întâi ce pași urmează, și după, vreau să discutăm și despre aspectele politice.
Alexandru Tănase: Vreau să vă zic că decizia de astăzi este una pozitivă, este o decizie în mare parte care a fost așteptată de toată lumea, deoarece proiectul a fost astfel construit încât să nu ridice prea multe semne de întrebare de ordin juridic. Bineînțeles, asupra textului se poate discuta mereu. Câți oameni îl vor citi, fiecare poate veni cu propria sa opinie în acest sens.
Dar Curtea Constituțională a examinat astăzi dacă acest proiect de Lege este unul care nu contravine Constituției, pe de o parte. Din altă perspectivă, a analizat dacă acest proiect nu depășește limitele de revizuire a Constituției, dând undă verde pentru organizarea acestui referendum. Ceea ce este o chestiune realmente foarte importantă pentru Republica Moldova. Ceea ce trebuie să menționăm e că, de fapt, acest referendum nu prevede și nu vizează aderarea la Uniunea Europeană.
Noi nu aderam la UE ca rezultat al acestui referendum. Prin acest referendum se consfințește ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, se consfințește apartenența la spațiul valoric european a Republicii Moldova. Mai apoi, prevederile constituționale vor fi implementate și vor fi obligatorii pentru toată legislația subsecventă, în special mă refer la armonizarea legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene. Ceea ce este important. Or, dacă nu am fi avut în Constituție nicio prevedere care s-ar fi referit la procesul de integrare europeană, armonizarea legislației moldovenești cu cea a Uniunii Europene ar fi fost una care mereu ar fi lăsat loc pentru mai multe discuții.
Astfel, decizia de astăzi a Curții este una foarte bună. Și cred eu că, într-o perioadă foarte scurtă de timp, Guvernul va lansa o serie de campanii de informare, astfel încât oamenii să poată merge la referendum.
Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Parlamentul a propus un preambul privind obiectivul strategic, integrarea europeană, și un nou titlu, care anticipează modul de ratificare a Acordului de aderare și cum va funcționa în general legislația europeană în raport cu legile naționale. Credeți că e practic și simplu ce solicită deputații?
Alexandru Tănase: Este singura soluție. La fel au procedat și alte state, cum ar fi, bunăoară, România. Nu vreau să plec prea departe, Ucraina, de altfel. Apartenența la spațiul valoric european a fost inclusă în preambul, deoarece preambulul este inima Constituției. Este acel text din Constituție care permite interpretarea altor texte subsecvente.
Acum cât privește crearea unui nou titlu în Constituție, iarăși este necesar acest lucru. Deoarece pe lângă acea prevedere care va fi inclusă acum, în cadrul acestui referendum, după aderare va mai fi necesară efectuarea a încă unui referendum, cred eu, prin care va avea loc acea delegare de suveranitate în anumite privințe către Uniunea Europeană. Va fi necesar de a reglementa altfel rolul Parlamentului. Astăzi, știm foarte bine că Parlamentul este singura autoritate legiuitoare. Or, după aderare, bineînțeles că Parlamentul European și Comisia Europeană, reglementările și actele lor vor avea prioritate asupra actelor naționale.
La ora actuală, în Constituția moldovenească este stabilit că cetățenii moldoveni nu se extrădează altor state. Or, după aderare, vom fi obligați să modificăm această prevedere și să permitem exercitarea unui mandat european și extrădarea către alte jurisdicții din cadrul Uniunii Europene.
Să nu uităm că, după aderare, moldovenii vor avea reprezentanți în Parlamentul European. Astfel, în Constituție va fi necesar să fie reglementate și alegerile europene și așa mai departe. Sunt o serie întreagă de reglementări care vor fi incluse în acest Capitol 5.1. după ce va fi ratificat Acordul de aderare, deja la nivel european, de celelalte state.
Radu Osipov: Dar deputații anticipează ca aceste modificări în Constituție să poată fi decise printr-o majoritate simplă?
Alexandru Tănase: Nu, nu cred. Cred că este o interpretare oarecum departe de realitate. La ora actuală, există o prevedere clară în Constituție că tratatele internaționale sunt ratificate prin Lege organică. Or, dacă e să analizăm Tratatul de aderare la Uniunea Europeană ca un tratat internațional, el tot prin lege organică va fi ratificat de Parlament. Or, în asemenea cazuri, când un tratat internațional contravine prevederilor Constituției, este necesar să fie modificată Constituția. Și, iată, am ajuns la necesitatea unui alt referendum, dar asta va fi altceva. Va fi deja după ce vom încheia procesul de aderare, unde vom reglementa toate acele elemente la care m-am referit eu.
Bun, hai să zicem, dacă Moldova va adera la zona euro, la ora actuală, în Constituție valuta națională este stabilită ca fiind leul moldovenesc. Și aici trebuie de modificat. E un proces continuu care ne va permite nouă să intercalăm existența Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene armonios, organic, nu doar la nivel de reglementări legislative, dar și la nivel de reglementări constituționale.
Radu Osipov: Domnule Tănase, există o majoritate în societatea moldoveană care își dorește aderare, există consens. Întrebarea este dacă într-adevăr toți înțeleg oportunitatea politică a acestui referendum și contextul geopolitic. Urmează să discut cu următorul meu invitat, Valeriu Pașa, dar anticipez. Recentul sondaj WatchDog arată că există și un nucleu care încă îi mai așteaptă pe ruși să aducă probabil numai nu democrație.
Alexandru Tănase: Este adevărat, dar eu cred că chestiunea pusă în discuție acum depășește problematica politică sau contextul politic al momentului. Chiar dacă s-au auzit multe speculații că acest referendum a fost inițiat într-o zi cu alegerile prezidențiale deoarece ar favoriza actualul președinte al Republicii Moldova. Sigur, loc de speculații mereu a existat și poate exista. Dar eu, totuși, sunt convins că un asemenea proiect este deasupra tuturor intereselor de partid. Trebuie să fie așa ceva. Deoarece interesul național al tuturor celor care locuiesc în Republica Moldova - fie că vorbesc limba română, fie că vorbesc limba rusă sau limba găgăuză, sau ucraineană - interesul tuturor este de a trăi bine și în siguranță. Or altă modalitate de a trăi bine și în siguranță decât a fi parte a Uniunii Europene, pentru moment, alte opțiuni nu există!
Toate speculațiile astea că e posibil să creăm o mică Elveție, noi am auzit toate poveștile acestea agrariene. Au trecut 30 de ani, s-a văzut foarte clar unde este zona de securitate și de bunăstare și unde este zona de război și incertitudine. Și în sensul acesta, eu cred că acest referendum ar putea fi văzut ca o oportunitate de coagulare a societății și de stabilire a unor chestiuni care s-ar plasa deasupra procesului politic, deasupra intereselor de moment ale partidelor și care realmente ar uni toți cetățenii Republicii Moldova.