Internațional

Georgienii protestează împotriva legii privind „agenții străini”. 11 persoane au fost reținute, iar poliția a folosit mijloace speciale

La Tbilisi, poliția antirevoltă a folosit mijloace speciale împotriva protestatarilor din fața parlamentului georgian, unde continuă protestele împotriva proiectului de lege privind „agenții străini”, scrie BBC. Confruntarea dintre poliția antirevoltă și protestatari a început la ieșirea din parlament pe străzile din jur, înainte de încheierea sesiunii plenare.

EPA
Sursa: EPA

Organizatorii mitingului i-au îndemnat pe participanți să se deplaseze pentru a se „uita în ochii” parlamentarilor partidului de guvernământ Visul Georgian, care părăseau clădirea.

În același timp, majoritatea protestatarilor au rămas în fața clădirii parlamentului de pe bulevardul Rustaveli până seara târziu.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a declarat că a folosit așa-numitul spray cu piper pentru a opri acțiunile ilegale.

Autoritățile susțin că protestatarii au aruncat cu obiecte, inclusiv pietre și sticle, în poliție, ceea ce a dus la rănirea unui ofițer MAI și la deteriorarea vehiculului ministerului.

Ca urmare, Ministerul de Interne a raportat că 11 persoane au fost reținute pentru infracțiuni administrative. Cu o zi înainte, 14 persoane au fost reținute.

„Facem încă o dată apel la organizatorii și participanții la miting să asigure exprimarea protestului în cadrul prevăzut de lege. Fiecare acțiune ilegală va fi urmată de un răspuns juridic adecvat”, a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat.

În imaginile de la fața locului, se poate vedea cum poliția antirevoltă îi împinge destul de dur pe protestatari, folosind forța fizică împotriva unora dintre ei.

Trei jurnaliști de la publicațiile online Publika, Tabula și Aprilee au fost răniți de către poliția antirevoltă.

El a declarat pentru ziar că a fost insultat și că atunci când a căzut la pământ, au început să-l bată.

Proiectul de lege obligă organizațiile neguvernamentale și mijloacele de informare în masă care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca organizații de interes străin.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat că o astfel de legislație este necesară pentru a asigura transparența financiară a beneficiarilor de subvenții.

Potrivit criticilor proiectului de lege, adoptarea unei astfel de legislații nu numai că va afecta mass-media independentă și sectorul civil, dar va deveni și un obstacol serios în calea Georgiei către UE.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult