Economic

Guvernul a aprobat un acord de împrumut de la BERD pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți - Suceava

O nouă linie electrică de interconectare cu România va fi construită între municipiile Bălți și Suceava, după ce cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea unui Acord de Împrumut între țara noastră și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, o parte din bani va fi utilizată pentru reabilitarea unor rețele electrice de pe teritoriul țării noastre, inclusiv înlocuirea transformatoarelor sau a elementelor de comutație.

„Acordul are drept scop contractarea unui împrumut în valoare de 30,8 milioane euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a proiectului în cuantum de 40%. Cealaltă parte a sumei în valoare de 30,8 milioane de euro urmează a fi finanțată prin intermediul Băncii Europene de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul acordului de împrumut contractat anterior, și o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, ce reprezintă 20% din valoarea proiectului, oferit de Uniunea Europeană în cadrul platformei de investiții de vecinătate”, a declarat în cadrul ședinței directorul întreprinderii „Moldelectrica”, Constantin Borosan.

„Suplimentar, conform proiectului legii de ratificare, în vederea reducerii costurilor de implementare, propunem aplicarea facilităților fiscale și vamale pentru realizarea respectivului proiect. De asemenea, având în vedere faptul că împrumutul respectiv urmează a fi recreditat către Întreprinderea de Stat Moldelectrica, această fiind în imposibilitatea gajării împrumutului, în proiectul legii de ratificare propunem cu titlu de excepție eliberarea „Moldelectrica” de obligația prezentării garanților rambursării împrumutului recreditat de către Ministerul Finanțelor”, a mai spus Borosan.

Acesta a menționat că noua linie de interconexiune cu România va aduce la creșterea nivelului de securitate energetică, aprovizionarea consumatorilor din Republica Moldova, la sporirea capacității comerciale de transport, creșterea gradului de flexibilitate a sistemului electroenergetic, precum și la o capacitate de absorbție mai mare a surselor regenerabile de energie.

La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat că acest proiect va crea și premise pentru ca Republica Moldova să devină exportator de energie electrică regenerabilă.

Conform condițiilor finanțării negociate, împrumutul va fi acordat într-o singură tranșă, acesta având o perioadă de grație de 4 ani, urmând a fi rambursat în 28 de rate semestriale, ultima data de rambursare a împrumutului fiind 20 decembrie 2041. Potrivit acordului, taxa de angajament constituie 0,5% pe an, împrumutul având o rată variabila a dobânzii, Euribor maturitate 6 luni, plus 1%. Valoarea totală a proiectului constituie 77 de milioane de euro.

Amintim că o altă linie electrică aeriană pentru interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova, Vulcănești-Chișinău, care va ocoli regiunea transnistreană, urmează să fie construită până în 2025. Proiectul, în valoare de 27 de milioane de euro, a demarat în 2017, iar recent a fost construită și testată doar fundația.

De asemenea, se lucrează la alte două linii de interconectare cu România și Ucraina Strășeni - Gutinaș și Vulcănești - Arciz, regiunea Odesa.

Citește mai mult