Internațional

INTERVIU // Artur Leșcu despre Legea privind „agenții străini”: Adoptarea acesteia va perturba parcursul european al Georgiei

Adoptarea proiectului de lege privind „agenții străini”, considerat autoritarist, de inspirație rusă, va avea consecințe grave pentru parcursul european al Georgiei. Statele europene și SUA au reacționat și au dat de înțeles că este o inițiativă antidemocratică și un indiciu clar că Georgia urmează o direcție greșită. Opinia aparține expertului în securitate, Artur Leșcu, care a explicat pentru Moldova 1 că, tocmai din cauza lacunelor legislative și pentru atașamentul politic față de Rusia, Georgia a ratat statutul de țară candidat la UE.

Leanca Lașco-Rață: Vreau mai întâi să explicăm de ce această lege a trezit atât de multă nemulțumire printre unii georgieni?

Artur Leșcu: E destul de simplu, pentru că este aproape o calchiere din rău-blamata lege din Federația Rusă, cu o mică excepție că deocamdată în Georgia legea nu prevede și pedepse pentru a fi declarat agent străin. Cunoaștem că în Rusia deja oamenii sunt pentru asta și pedepsiți.

În Georgia deocamdată se prevede doar, să zicem așa, o listă cu așa-numiții agenți străini și chipurile fără urmări penale pentru ei, deocamdată. Deci, aici ar fi principala problemă: o copiere a unei legi de rău augur din Federația Rusă.

Leanca Lașco-Rață: Dacă totuși va trece, se așteaptă ca să fie votată astăzi în primă lectură, în ce măsură această hotărâre va afecta situația societății civile, dar și a mass-media din Georgia?

Artur Leșcu: Va fi o implicare directă, putem zice, a statului asupra ONG-urilor independente, asupra presei independente. În orice stat civilizat, orice ONG, orice ziar, orice televiziune se zbate pentru a aduce finanțări străine, se aplică la granturi. E un proces normal și democratic.

Georgia se vede că deviază un pic de pe un făgaș proeuropean și adoptă unele legi specifice mai degrabă regimurilor autoritare, să nu zic totalitare. De obicei, statul lasă presa și ONG-urile în libertate. E o dovadă a democrației. Când statul se implică asupra culturii, asupra mass-media, e un iz autoritar.

Leanca Lașco-Rață: Am văzut că, pe parcursul nopții, dar și aseară, forțele de ordine au intervenit în forță. Vreau să vă întreb dacă există premise pentru o revoltă în masă pentru a degenera, de exemplu, în violențe, în situația actuală din Georgia?

Artur Leșcu: Din păcate, da. Noi vedem că această lege este absolut identică cu legea care se încerca să fie aprobată încă un an în urmă. Atunci, pe fundalul nemulțumirilor și pe fundalul protestelor în masă, această lege nu a trecut. Se vede că conducerea politică a Georgiei a ales acum momentul oportun pentru ca această lege totuși să fie adoptată. Putem doar deocamdată să așteptăm. Chiar e pregătită societatea georgiană să confrunte conducerea politică? Și, printre altele, am unele dubii. Partidul de guvernământ, totuși, are un sprijin destul de însemnat în rândurile georgienilor. Mă tem că aceste proteste vor fi înăbușite și cu timpul se vor stinge și mă tem că această lege poate să treacă de Parlament și va fi adoptată.

Leanca Lașco-Rață: Ar putea, pe de altă parte, această lege să fie un impediment în calea spre integrarea europeană a Georgiei, pentru că am văzut reacția comunității internaționale?

Artur Leșcu: Absolut sigur. Să nu uităm că, spre deosebire de Republica Moldova și Ucraina, Georgia nu a obținut statut de țară candidată la Uniunea Europeană, anume din cauza acestor probleme legate de legislație și legate de conducerea politică, care este în relații foarte strânse cu Federația Rusă.

Uniunea Europeană a arătat clar că nu acceptă astfel de jocuri. Cu siguranță, adoptarea acestei legi va avea consecințe grave pentru mersul proeuropean al Georgiei. Statele europene, Statele Unite ale Americii au reacționat prompt și au dat foarte clar de înțeles că această lege este absolut antidemocratică și, dacă este adoptată, e un indiciu clar că Georgia merge spre o direcție greșită.

Citește mai mult