Internațional

Expert: Legea care prevede protejarea cetățenilor români aflați în afara țării nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova

Proiectul noii legi a apărării naționale a României, ce prevede intervenția trupelor române în afara țării pentru a-și apăra propriii cetățeni, nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova. Potrivit experților, acest act este necesar pentru a răspunde noilor realități cu care se confruntă în prezent Europa. Potrivit acestora, protecția cetățenilor din străinătate este realizată prin misiunile diplomatice, cu respectarea legislației internaționale și cu implicarea statelor partenere.

Expertul în politică externă Mihai Isac a declarat că acest act este necesar și reprezintă un răspuns la realitățile de pe continent după invazia Rusiei în Ucraina. Proiectul de lege este menit să protejeze cetățenii români aflați în afara țării, inclusiv pe cei din Republica Moldova, și care se află în situație de risc. Acest lucru nu înseamnă că Bucureștiul va invada țara noastră sau că va acționa fără aprobarea autorităților de la Chișinău.

„Dacă ne uităm la toate declarațiile autorităților de la București, menținerea stabilității și a cursului european al Republicii Moldova este considerată unul din principalele obiective ale politicii externe românești și este cam singurul dosar important de politică externă susținut de principalele partide parlamentare din România”, a explicat expertul politic Mihai Isac.

Există mai multe state care au mecanisme proprii de protejare a cetățenilor aflați în afara țării și care se află în situații de risc. Experții subliniază că și România este obligată să-și protejeze cetățenii, iar aceasta se realizează prin intermediul misiunilor diplomatice aflate în țara gazdă. Amintim că, la începutul lunii aprilie, Ministerul Apărării de la București a publicat proiectul noii legi a apărării naționale. Legea în vigoare datează din 1994, când România nu era membră a NATO.

Documentul se află la etapa consultărilor publice. Dacă va fi aprobat, președintele român ar putea dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara țării.

Citește mai mult