Internațional

Numărul militarilor ruși uciși în războiul din Ucraina crește cu 25% în al doilea an

Un raport realizat de BBC Russian, Mediazona (un grup independent de investigații) și voluntari care monitorizează conflictul din Ucraina dezvăluie o creștere dramatică a numărului de soldați ruși morți în al doilea an de război, potrivit The Telegraph. Acesta depășește acum pragul de 50.000 de militari decedați.

Radio Europa Liberă / Militarii ucraineni dintr-o unitate de apărare antiaeriană a Brigăzii 93 Mecanizată trag cu un tun antiaerian pe linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, Ucraina, 6 martie
Sursa: Radio Europa Liberă / Militarii ucraineni dintr-o unitate de apărare antiaeriană a Brigăzii 93 Mecanizată trag cu un tun antiaerian pe linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, Ucraina, 6 martie

Cifra de 27.300 de soldați ruși uciși numai în cel de-al doilea an al conflictului evidențiază prețul exorbitant pe care Moscova îl plătește cu sânge pentru câștigurile sale teritoriale ilegale, susțin analiștii. Tacticile brutale ale armatei ruse, comparate adesea cu o mașină de tocat carne din cauza ignorării vieților soldaților proprii, implică trimiterea valurilor succesive de militari pe front cu scopul de a expune locațiile trupelor ucrainene și de a le epuiza resursele.

Analiza detaliată a datelor din surse publice, rapoarte oficiale, rețele sociale și articole din presă, coroborată cu verificarea numelor de pe mormintele proaspete din 70 de cimitire rusești, indică o creștere de aproape 25% a numărului de decese în rândul militarilor ruși. Fotografiile aeriene dezvăluie extinderea accelerată a cimitirelor pentru a face loc numărului covârșitor de soldați uciși în ceea ce Institutul pentru Studiul Războiului descrie drept „asalt frontal ineficient în stilul valului uman” în luptele pentru orașele ucrainene Vuhledar, Bahmut și Avdiivka.

Cifra de 50.000 de morți este de opt ori mai mare decât singura confirmare publică a numărului de victime oferită de Moscova în septembrie 2022 și, cel mai probabil, subestimează pierderile reale ale armatei ruse. Analiza exclude decesele din cadrul milițiilor controlate de Kremlin în Donețk și Luhansk, regiunile ocupate din estul Ucrainei.

BBC estimează că cel puțin 40% dintre soldații ruși morți nu aveau experiență militară anterioară. Voluntari, civili și chiar deținuți au fost recrutați pentru a înlocui soldații profesioniști răniți sau morți pe câmpul de luptă. Lipsa lor de pregătire îi transformă în ținte ușoare în cadrul tacticii brutale a „mașinii de tocat carne”, care presupune atacuri frontale cu sprijin de artilerie.

Deținuții au fost recrutați anterior și de către grupul de mercenari Wagner, însă practica a încetat după tentativa eșuată de revoltă condusă de șeful organizației, Evghenii Prigojin. Rusia, care a ordonat o singură mobilizare a rezerviștilor de la începutul războiului, continuă însă recrutarea deținuților pentru a-și suplimenta forțele.

Analiza BBC dezvăluie o diferență dramatică a ratelor de supraviețuire: foștii deținuți recrutați de Wagner supraviețuiau în medie trei luni, în timp ce cei recrutați de Ministerul Apărării Ruse aveau o speranță de viață de doar două luni pe câmpul de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în februarie că Ucraina a pierdut aproximativ 31.000 de soldați, însă alte estimări sugerează cifre mult mai mari.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult