Externe

G7 a cerut Rusiei să pună capăt războiului împotriva Ucrainei

Conflictele geopolitice, cum ar fi războiul din Ucraina sau operațiunea Israelului împotriva organizației teroriste Hamas în Orientul Mijlociu, prezintă riscuri semnificative pentru economia globală. În special, acestea au un impact negativ asupra comerțului, lanțurilor de aprovizionare globale și prețurilor materiilor prime, se arată într-o declarație comună a țărilor G7, în seara zilei de 17 aprilie, după o reuniune a miniștrilor de finanțe și a șefilor băncilor centrale ale țărilor membre G7 la Washington.

Active înghețate ale Federației Ruse

Participanții la reuniune au cerut Moscovei să pună capăt războiului din Ucraina, care este un factor semnificativ de instabilitate pentru economia globală. În același timp, se subliniază că activele rusești înghețate în Occident vor rămâne blocate și este necesar să se verifice în continuare posibilitățile legale de utilizare a acestora pentru a sprijini Ucraina.

„Ne reafirmăm hotărârea de a ne asigura că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a provocat Ucrainei. Activele suverane ale Rusiei din jurisdicția noastră vor rămâne imobilizate pentru moment, în conformitate cu sistemele noastre juridice respective”, se arată în comunicatul G7.

Mai devreme în cursul zilei, 17 aprilie, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a confirmat că discuțiile G7 privind activele rusești înghețate, estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari, sunt încă „în curs de desfășurare”.

La mijlocul lunii aprilie, Christian Titje, profesor de drept economic internațional la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg, a declarat într-un interviu acordat DW că el crede că reținerea UE privind confiscarea activelor rusești înghețate este corectă.

„La urma urmei, stabilitatea piețelor financiare, din punctul de vedere al subiectului pe care îl discutăm, depinde de stabilitatea statului de drept și, prin urmare, nu este prea ușor să iei o decizie de a lua proprietatea cuiva, mai ales atunci când este proprietatea statului, chiar dacă este un agresor”, a spus el.

G7 privind situația din Orientul Mijlociu

În ceea ce privește războiul Israelului împotriva Hamas, G7 a susținut extinderea furnizării de ajutor umanitar populației civile din Fâșia Gaza. Este necesar să se continue eforturile pentru a se ajunge la un armistițiu imediat și pe termen lung în Orientul Mijlociu, precum și eliberarea ostaticilor aflați încă în mâinile teroriștilor, a subliniat și G7.

În același timp, participanții la reuniunea de la Washington au condamnat recentul atac aerian pe scară largă al Iranului asupra Israelului, subliniind necesitatea unor eforturi comune menite să limiteze capacitatea Republicii Islamice de a produce și cumpăra arme, precum și de a le furniza regiunilor de conflict.

G7 include Statele Unite, Canada, Japonia, Regatul Unit, precum și Germania, Franța și Italia. Între timp, în grupul G20, care include Rusia și China, atitudinile față de conflictele geopolitice actuale sunt controversate, amintește Reuters.

Reuniunea miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din țările G7 de la Washington a avut loc în paralel cu reuniunea miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din țările G20, care a început acolo pe 17 aprilie și se va încheia pe 18 aprilie.

Cele două reuniuni sunt programate să coincidă cu sesiunea de primăvară a organelor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale de la Washington.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult