Social

Tiraspolul vrea să instaleze un așa-numit post de menținere a păcii pe malul drept al Nistrului la Dubăsari. Opinie: „Au nevoie să țină în gardă Chișinăul”

Delegația de la Tiraspol în Comisia Unificată de Control vrea instalarea unui nou așa-numit post de menținere a păcii la Centrala Hidroelectrică de la Dubăsari, pe malul drept al Nistrului, scrie presa din regiunea secesionistă. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, această solicitare. Analistul politic Anatol Țăranu susține că, prin această acțiune, Tiraspolul urmărește de fapt, să țină sub presiune Chișinăul.

Presa din regiunea transnistreană scrie că angajații Centralei ar fi îngrijorați de „situația tensionată” din regiunea Mării Negre, iar instalarea unui astfel de post al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii va oferi stabilitate populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

Autoritățile constituționale nu au comentat, deocamdată, solicitarea, iar Biroul pentru Reintegrare menționează într-un comunicat că, joi, delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control și-a reiterat poziția că Forțele Mixte de Menținere a Păcii nu necesită structuri suplimentare pentru asigurarea păcii în Zona de Securitate. Totodată, au fost aduse argumente, potrivit cărora, posturile în cauză sunt instalate în mod abuziv și s-a cerut eliminarea acestora.

Exponenții Tiraspolului din Comisie s-au opus luării unei decizii privitor la acest subiect. Analistul politic Anatol Țăranu susține că, prin această acțiune, Tiraspolul urmărește de fapt, să țină sub presiune Chișinăul și să escaladeze situația, pentru a-și realiza propria agendă. În opinia expertului, autoritățile constituționale trebuie să refuze asemenea propuneri.

„Eu cred că autoritățile de la Chișinău o să refuze să accepte această propunere a Tiraspolului, iar Tiraspolul merge pe escaladarea acestor cerințe din motiv că au nevoie să țină în gardă Chișinăul și să facă ca Chișinăul să aibă niște ținte false, să-și distragă forțele și atenția, iar Tiraspolul în spatele acestor inițiative să-și realizeze propria agendă”, a explicat analistul politic.

Analistul este de părere că motivul pe care îl invocă angajații Centralei este unul inventat.

„Cum ar putea un post instalat la Hidrocentrală, unul suplimentar, să rezolve problema securității la Marea Neagră? E ridicol! Dar pe dânșii nu-i interesează logica propunerilor lor. Ei au nevoie de pretexte să acuze Chișinăul că nu acceptă niște propuneri care ar putea să aducă la o ameliorare a situației în zonă”, a mai adăugat Anatol Țăranu.

Amintim că autoritățile de la Chișinău solicită de mai mulți ani înlocuirea misiunii militare din zona de securitate cu una de observatori civili, sub egidă internațională. Schimbarea structurii și misiunii trupelor de pacificare a fost susținută inclusiv de observatorii și mediatorii din formatul de negocieri 5+2, în prezent nefuncțional, din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina. Împotrivă s-a exprimat doar Rusia și administrația autoproclamată de la Tiraspol, care insistă că prezența „pacificatorilor" ruși ar fi o „garanție a păcii" în regiune.

Citește mai mult