Social

Studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” beneficiază de un laborator inteligent, dotat cu sprijinul României

Echipamentele inteligente au devenit obișnuință pentru școlile și universitățile din Republica Moldova. Cu ajutorul acestora, elevii și studenții își dezvoltă abilitățile în diferite domenii. Este și cazul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, unde studenții învață și fac practică într-un nou laborator inteligent dotat cu echipamente IT oferite de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului de la București și o companie de profil din România.

Roboți, ochelari pentru realitatea virtuală (VR), imprimante și scannere 3D, acestea sunt doar câteva dintre echipamentele utilizate de studenții Facultății de fizică, informatică și tehnologie informațională. Laboratorul mai este dotat cu 17 calculatoare touch-screen și cu un manual inteligent care conține 36 de lecții de robotică și integrarea tehnologiilor în procesul educațional.

„Sunt foarte mulțumit că avem așa posibilitate, înainte nici nu îmi imaginam că va fi posibil să studiem cu așa instrumente. Înainte, la școală, doar îmi reprezenta profesoara maxim pe proiector, 2D, dar acum avem 3D și putem interacționa eficient”, spune studentul anului I, Chiril Covali.

„Am folosit ochelarii VR și roboții pe care i-am programat în aplicația Fable care funcționează pe baza de Python, aceștia m-au atras cel mai mult, deoarece prin intermediul dat învățăm mai bine programarea și cum acționează fiecare. De asemenea, programând roboții, aflăm și aplicația lor în realitate, ca de exemplu în medicină, în a face proteze, în a construi mașini și altele.”

„Până la acest moment am reușit să modernizăm programele de pregătire a cadrelor didactice de matematică, informatică și fizică, incluzând cursul de robotică la anul II pentru toate specialitățile, avem și cursuri care includ activități de creare a produselor STEM, STEAM”, a explicat decanul Facultății de fizică, matematică și tehnologii informaționale, Andrei Braicov.

Trainerul pe tehnologie, Alexandru Obadă, optează pentru introducerea modelării 3D la disciplinele care necesită aplicarea practică a cunoștințelor, cum ar fi biologia, chimia sau fizica.

„Aceste calculatoare ne oferă posibilitatea de a modela în 3D cu ajutorul unui ecran tactil, ceea ce permite vizualizarea obiectelor modelate din diferite perspective și e cu mult mai ușor să le atragi atenția atât studenților, cât și elevilor. Am scanat și alte obiecte pe ceea ce ține de educație, precum un schelet de picior uman pe care l-am găsit la o catedră de biologie din cadrul Universității Pedagogice, de asemenea, am reprodus acest model și urmează mai multe obiecte pentru a fi scanate și după care imprimate”, a explicat Alexandru Obadă.

Costul proiectului este de 76 de mii de euro.

Citește mai mult