Internațional

Investiții europene în Estonia. Cum s-a dezvoltat o fabrică de producere a filtrelor din Narva și a oferit locuri de muncă inclusiv moldovenilor

Cu sprijinul Uniunii Europene, în 2014, în orașul Narva, a fost inaugurată o fabrică de producție a filtrelor și sistemelor avansate de purificare a apei. Este cea mai mare și cea mai modernă întreprindere de acest gen din Estonia și, în general, din Europa. Compania fondatoare a fabricii este în continuă dezvoltare și oferă mii de locuri de muncă. Această oportunitate a oferit o șansă profesională și pentru șase moldoveni care s-au angajat acolo și beneficiază de salarii europene. Filtrele produse aici sunt vândute în peste 65 de țări din întreaga lume.

Moldova 1
Sursa: Moldova 1

Fabrica din Narva este una din cele șase ale aceleiași companii din Estonia. Construcția a început în 2014, cu o investiție totală de zece milioane de euro. Uniunea Europeană a asigurat 8% din sumă, oferind un grant de 700 de mii de euro.

„Regula principală este crearea de noi locuri de muncă, cu salarii mai mari decât în ​​sector. Adică, dacă solicitanții respectă aceste reguli, își îndeplinesc planul de afaceri, atunci Uniunea Europeană oferă sprijin financiar”, a spus Mihail Fomiciov, membru al Consiliului de Administrație al companiei.

În câțiva ani, a urmat a doua etapa de dezvoltare a fabricii: au început investițiile în producție și extinderea infrastructurii.

„În a doua etapă, investițiile noastre au fost direcționate în procesul de producție. O mică parte a fost cheltuită pentru extinderea infrastructurii. Investițiile noastre au totalizat atunci zece milioane și am primit un milion. Acesta a fost un sprijin european mai mare. Trei ani în urmă, am primit un grant de la stat”, a precizat Fomiciov.

„În general, Uniunea Europeană ne-a ajutat. Investițiile noastre totale aici s-au ridicat la o sumă foarte mare. Ei bine, înțelegeți, să construiești 50 de mii de metri pătrați și să-i asiguri cu echipamente moderne. Sprijinul total a fost de circa 2,7 milioane de euro”, a menționat Joseph Schmidt, președintele companiei.

Fabrica dispune de echipamente tehnologice moderne, majoritatea robotizate.

„Încercăm să ne asigurăm ca toate operațiunile industriale, unde o persoană poate admite greșeli în producție, să fie robotizate, în cazul producției în serie, deoarece un robot face mult mai puține greșeli decât o persoană”, a precizat Schmidt.

Și-au găsit locuri de muncă în cadrul fabricii și câțiva moldoveni. Unul dintre ei este Eugen, originar din Tighina. A ajuns în Estonia după ce și-a publicat CV-ul pe o platformă de angajare, iar la scurt timp a fost contactat de reprezentanții firmei. Tânărul cunoaște atât limba rusă, cât și engleză, și are studii superioare tehnice. Aici activează în calitate de inginer-tehnolog în domeniul calității și spune că e mulțumit de salariul pe care îl primește.

„Verific calitatea producției, optimizez procesele. Pe mine mă aranjează lucrul, dar orașul e cam mic și n-ai ce face”, ne-a comunicat Eugen.

În cadrul firmei există un spațiu unde sunt expuse sistemele de filtrare a apei care sunt solicitate de agenții economici din Republica Moldova. Ni le-a prezentat vicepreședintele companiei care, apropo, este și el originar din Republica Moldova.

„Este solicitată toată gama. Chiar și spălătoriile auto folosesc apă demineralizată, ca să nu rămână pete pe mașină după spălare. Deci, în spălătoriile auto din Republica Moldova, în medicină, sterilizatoare, peste tot se folosește apă special pregătită”, a spus Alexandru Bocilin, vicepreședintele companiei.

Administrația companiei susține că Estonia le oferă posibilitatea să-și gestioneze eficient afacerea.

„Procesul de afaceri în Estonia este mai rapid decât în ​​orice țară dezvoltată și nu este mai scump decât în ​​țările în curs de dezvoltare, unde procesele sunt ieftine, dar durează atât de mult încât totul se dovedește a fi destul de scump”, a apreciat Schmidt.

Vicepreședintele companiei este de părere că țara noastră, la fel, poate avansa din punct de vedere economic.

„Oamenii din Republica Moldova sunt muncitori, acest lucru nu poate fi negat. Văd moldoveni în toată lumea. Sunt sigur că munca asiduă va da rezultate și sunt încrezător în viitorul strălucit al Republicii Moldova. Din punct de vedere climatic și geografic, Republica Moldova are totul pentru asta”, a conchis Bocilin.

Realizarea reportajului a fost posibilă datorită sprijinului Uniunii Europene.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult