Politic

INTERVIU EXCLUSIV// Fernando Grande-Marlaska: Voința Republicii Moldova determină țările UE să sprijine parcursul european

Spania sprijină parcursul european al Republicii Moldova și va continua să ofere asistență pentru atingerea angajamentelor asumate de țara noastră în procesul de integrare, susține ministrul de Interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gomez. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova, oficialul spaniol s-a referit și la gestionarea crizelor de ordine și siguranță publică și în acest scop a anunțat despre o donație în valoare de un milion de euro, care include echipamente moderne.

Radio Moldova: Domnule ministru, mai multe chestiuni se află pe agenda întâlnirilor de la Chișinău. Mai întâi, însă, veți face o donație de aproximativ un milion de euro pentru Poliția Republicii Moldova. Din experiența Dumneavoastră, cum ar urma să ajute această donație țara noastră pentru a fi mai aproape de cetățeni și mai eficientă în activitatea sa?

Fernando Grande-Marlaska: Fără niciun dubiu, această donație, care este oferită din partea Spaniei pentru poliția din Republica Moldova, aceste echipamente și tehnologii, în primul rând, vor ajuta în activitatea cotidiană a funcționarilor și vor asigura și ajuta la respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Cât privește executarea obligațiilor de către polițiști, îi va ajuta să fie mai eficienți în lupta contra crimei. Polițiștii trebuie să dispună, de fapt, de cele mai avansate tehnologii pentru a fi eficienți în lucrul pe care-l exercită. Pe de altă parte, utilizarea acestor tehnologii din partea polițiștilor va garanta și respectarea drepturilor cetățenilor.

Radio Moldova: Republica Moldova a obținut, recent, șansa de a se alătura într-o perioadă previzibilă Uniunii Europene. Suntem într-un proces intens de transformare în țara noastră. Cât de importante sunt pentru statele candidate treburile de afaceri interne pentru a corespunde criteriilor cerute de Bruxelles?

Fernando Grande-Marlaska: Tot ce este legat de afacerile interne ale statelor este relevant. Este o foaie de parcurs care a fost stabilită de comun acord cu anumite obiective determinate, care trebuie să fie îndeplinite atât în plan economic, cel de securitate, cât și în reformele instituționale care urmează să fie realizate. Este important că avem această foaie de parcurs prestabilită și angajamentul ferm reciproc între state de a îndeplini ceea ce s-a propus.

Aceasta este voința guvernării și a societății Republicii Moldova. Nu pornim de la zero, dar avem o parte din acest parcurs realizat și asta ne face să fim optimiști în a atinge obiectivul primordial în timpul cel mai apropiat. Anume voința transmisă de către guvernarea Republicii Moldova ne face pe noi, țările membre, să fim implicate și să dorim să ajutăm parcursul european pe care l-ați ales. Într-adevăr, trebuie să fim optimiști realizând tot ce s-a făcut până în acest moment. Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că avem foarte mult de lucru pentru a obține, în general, îndeplinirea acestor obiective.

Radio Moldova: Probabil, cunoașteți că, de când a început războiul în Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu probleme de securitate, dar și de ordin economic. În condițiile în care ostilitățile de la granița noastră nu par să înceteze, ce poate face Uniunea Europeană pentru a le da încredere cetățenilor moldoveni să continue să spere într-o viață relativ liniștită, aici, în Republica Moldova?

Fernando Grande-Marlaska: După cum știți, toate țările Uniunii Europene au dat un răspuns ferm și foarte prompt, în momentul în care în acel oribil 24 februarie s-a declanșat războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, referitor la sprijinul pe care îl vor oferi indubitabil Ucrainei și tuturor țărilor care se văd implicate indirect sau direct în acest război. În primul rând, în timp de 24 de ore, din partea Uniunii Europene s-a dispus aprobarea directivei privind protecția cetățenilor ucraineni și a tuturor celor care locuiau pe teritoriul Ucrainei, în vederea asigurării protecției temporare acestor cetățeni. S-au pus la dispoziție în timp foarte rapid toate resursele personale și economico-financiare pentru a ajuta Ucraina.

Suntem conștienți la nivel de Uniune Europeană că Ucraina nu luptă doar pentru societatea sa și pentru țara sa, dar pentru noi toți și pentru valorile europene. Din acest motiv, angajamentul nostru este unul permanent și va fi oferit permanent atât timp cât Ucraina va avea nevoie de acest ajutor. Când vorbim despre angajamentul față de Ucraina, ne referim aici și la toate țările care sunt cel mai afectate indirect sau chiar direct de războiul dus de Federația Rusă în Ucraina. Aici trebuie să recunoaștem și să evidențiem felul în care Republica Moldova și-a asumat prima povară a acestui război prin ajutoarele pe care le-a oferit Ucrainei. Vreau să reiterez că tot angajamentul Uniunii Europene a fost oferit de la bun început și va fi oferit permanent, atât timp cât este necesar.

AUTOR: CRISTINA POPESCU, jurnalistă RADIO MOLDOVA

Citește mai mult