Regional

Adunarea Populară de la Comrat se opune reorganizării instanțelor judecătorești din autonomia găgăuză

Adunarea Populară de la Comrat solicită autorităților centrale să renunțe la reorganizarea și redistribuirea instanțelor judecătorești din autonomia găgăuză. Subiectul a stârnit discuții aprinse în ședința de astăzi a aleșilor regionali.

Vicepreședintele Adunării Populare. Gheorghe Leiciu, a criticat amendamentele privind reorganizarea instanțelor din toată țara, votate în prima lectură, săptămâna trecută.

„Acest proiect de lege, prin modificarea legii cu privire la sistemul judiciar și reorganizarea instanțelor judecătorești, prevede lichidarea Curții de Apel Comrat și formarea în loc a filialei provizorii a Curții de Apel Sud, cu sediul Cahul, precum și lichidarea oficiilor judecătorești din Ceadîr-Lunga și Vulcănești, cu dezlipirea de la autonomie a tuturor localităților raionului Vulcănești cu încadrarea lor în jurisdicția Cahulului”.

Subiectul a stârnit discuții aprinse. La un moment dat, deputatul Leonid Kiosia l-a invitat pe colegul său Grigori Diulgher să continue dezbaterea în hol.

Disputa s-a încheiat fără incidente. Membrii Adunării Populare și-au reiterat propunerea de a lăsa sub jurisdicție locală instanțele judecătorești din autonomie și au aprobat un apel către autoritățile de la Chișinău.

„În acest sens, facem apel la deputații în Parlament să țină cont de opiniile și nevoile locuitorilor autonomiei și să nu lichideze instanțele care funcționează pe teritoriul autonomiei, în același timp, facem apel la președinte să nu promulge această lege neconstituțională”, a spus Gheorghe Leiciu, vicepreședinte al APG.

Unii aleși regionali au pus la îndoială eficiența apelului.

„În ceea ce privește plățile de TVA, am bătut la toate ușile, ne-am întâlnit cu autorii proiectului de lege, dar nu am găsit înțelegere nicăieri și cred că pentru a obține un rezultat, trebuie să pregătim un apel la Curtea Constituțională pentru a contesta aceste modificări”, a specificat Elena Iurenco, membră APG.

Guvernul a declarat anterior că reorganizarea instanțelor judecătorești ar reduce costurile și volumul de muncă al judecătorilor. Revizuirea a luat în considerare populația regiunilor și volumul de muncă al magistraților. În dezbaterile parlamentare, deputații din grupul Șor au spus că vor contesta la Curtea Constituțională noile prevederi.

Citește mai mult