Internațional

NATO a decis: va furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană și sprijin militar pentru a contracara invazia rusă

Țările NATO au decis să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina. Potrivit oficialului, mai mulți aliați și-au asumat angajamente specifice, care în curând vor fi făcute publice.

Potrivit lui Stoltenberg, țările care nu dispun de sisteme de apărare aeriană au promis în schimb sprijin financiar. Oficialul a salutat eforturile Germaniei, inclusiv pentru decizia de a livra Ucrainei un sistem Patriot suplimentar. Stoltenberg a menționat că, pe lângă Patriot, sunt și alte arme pe care aliații le pot furniza.

De asemenea, oficialul NATO a anunțat că se lucrează pentru a accelera producția de muniții și pentru a face sistemele operaționale și adecvate scopului. În cadrul reuniunii, miniștrii au discutat despre muniția de 155 mm, capacitățile de atac de precizie și drone, iar fiecare aliat NATO va decide ce să furnizeze, a menționat Stoltenberg.

„Mai mulți aliați și-au asumat angajamente concrete și finalizează contribuțiile care vor fi anunțate în curând. Ajutorul este deja pe drum. Chiar săptămâna aceasta, Danemarca a făcut un nou angajament pentru Ucraina, iar Olanda a anunțat un sprijin militar suplimentar de patru miliarde de euro. Cehia a achiziționat o jumătate de milion de proiectile de artilerie prin inițiativa sa privind muniția. Salut progresele înregistrate în Congresul SUA privind votul de mâine al pachetului critic de ajutor pentru Ucraina. Sper că proiectul de lege va fi adoptat fără întârziere. Aliații trebuie să caute mai bine în depozitele lor și să accelereze livrarea de rachete, proiectile de artilerie și muniție. Ucraina folosește armele pe care le-am furnizat pentru a distruge capacitățile de luptă ale Rusiei. Acest lucru ne face pe toți mai siguri. Așa că sprijinul acordat Ucrainei nu este caritate. Este o investiție în propria noastră securitate”.

Amintim că, după luni de blocaj din partea republicanilor din SUA, un vot crucial privind un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina ar urma să fie votat pe 20 aprilie.

Asistența, care include arme letale, este esențială pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia rusă. Schimbarea bruscă de atitudine a republicanilor pare a fi influențată de o vizită de sâmbăta trecută a lui Mike Johnson la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump, și de discuții purtate cu David Cameron cu câteva zile mai înainte.

Aprobarea proiectului de lege va necesita cooperare între democrați și republicani, însă în plan geopolitic, asistența evidențiază rolul continuu al SUA, chiar și în contextul scăderii influenței sale, mai notează Skynews.

Citește mai mult