Social

Expoziția „Diplome neemise” aduce în atenția oamenilor tragedia a 40 de studenți ucraineni uciși în război

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina au trecut mai mult de doi ani, iar de atunci mulți tineri care aveau viața înainte au murit. În acest context, astăzi a avut loc deschiderea oficială a expoziției „Diplome neemise”, care povestește tragedia a 40 de studenți ucraineni, viața cărora a fost curmată de acest război. Expoziția aduce în atenția lumii consecințele războiului și sacrificiul pe care ucrainenii îl fac zilnic.

Cei prezenți la deschidere au adus și ei un omagiu tinerilor uciși în război. Emoțiile pe care le-au avut când au citit acele istorii îndurerate sunt de nedescris.

„Sincer, mă trec fiorii când mă pun în locul lor și aș fi putut să fiu și eu un student care nu și-a terminat studiile, din păcate, și cred că lecția pe care o învăț este faptul că sunt foarte recunoscătoare pentru soarta pe care o am”;

*„Această expoziție mi se pare excepțională, deoarece noi, ca stat vecin, solidari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, suntem obligați să cunoaștem la ce a dus acest conflict sângeros în care sunt implicați civilii, ne pare rău când citim aceste istorii”;

„De parcă i-am cunoscut pe toți prin aceste istorii, de parcă i-am văzut, de parcă au fost lângă mine, sunt distrusă, e foarte greu, expoziția aceasta, istoriile lor m-au atins foarte tare”.

La eveniment au participat mulți oficiali care și-au exprimat profunda tristețe față de cele întâmplate.

„În primul rând, această expoziție este importantă pentru că demonstrează că oameni tineri din diferite colțuri ale Ucrainei, cu diferite sorți, doi ani în urmă au găsit ceva comun și acest lucru este legat de invazia Rusiei în Ucraina și 40 de tineri, sorțile cărora sunt reflectate în expoziție, sunt victime în această invazie și diplomele lor sunt neemise”, a menționat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.

„Este un eveniment despre trecut și viitor, are un element de comemorare a vieților acelor tineri care au murit, fie apărând țara lor, fie inocent dormind în casele lor sau în drum spre activitățile lor zilnice”, a spus Jānis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău.

„Noi astăzi avem ocazia să trăim în liniște și pace datorită inclusiv tinerilor ucraineni care mor zi de zi pe front sau civililor care mor uciși de obuze rusești și asta este o datorie pe care o vom avea întotdeauna în raport cu poporul ucrainean”, a afirmat Dan Perciun, ministrul Educației.

Începând cu anul 2023, expoziția a fost organizată în 24 de țări și prezentată în 110 universități din întreaga lume. Va fi expusă în acest an și în mai multe universități din Republica Moldova.

Citește mai mult