Cum se adaptează beneficiarii programului „Casa protejată” după părăsirea internatului psihoneurologic
Cultivă legume în sere, cresc păsări și s-au adaptat la condițiile de viață în afara pereților internatului psihoneurologic de la Bădiceni. Vorbim despre cinci beneficiari ai programului „Casa protejată”, care reprezintă o alternativă a centrelor de plasament destinate adulților cu o dizabilitate intelectuală ușoară. După cinci ani de la părăsirea internatului, ei au devenit membri activi ai societății și au învățat ce înseamnă să trăiești independent.
Fiecare din cei cinci locuitorii ai casei protejate din Bădiceni are responsabilitatea sa. Anatolie Drozdov are grijă de sere, în care cresc legume, din care gospodinele pregătesc zarzavaturi pentru iarnă.
„Noi suntem bucuroși că avem ocupație în această casă protejata, avem grădină și am pus cartofi, ceapă, usturoi, să avem toate necesare pentru anul viitor. Toate lucrurile acestea necesare le cunosc de la oameni și mă învăț de la vecini. Ne place, trebuie să ai o plăcere, să fie pământul lucrat, să fim gospodari”, spune Anatolie.
„În grădină punem roada să avem ce mânca. Punem în pământ fasole, cartofi, de toate”, a adăugat Angela.
„Eu fac ordine la găini, dau mâncare, fac curat în casă, am grijă de casă, fac mâncare, ce pot. Bine că s-a încălzit afară, suntem bucuroși și facem curățenie în seră, punem în pământ, degrabă o să prășim”, susține Margareta.
În toate lucrările din gospodărie, beneficiarii sunt ghidați de un asistent social. Larisa Pașa este alături de ei practic toată ziua, pentru a-i ajuta să se descurce cu toate grijile casnice.
„Sunt persoane cu dizabilități, dar sunt niște persoane foarte harnice, deștepte, ascultătoare, muncitoare. Dis-de-dimineață cum s-au trezit ei știu să dea mâncare la păsări, în grădină fiecare cu ocupația lui. Mă bucur că sunt ascultători și facem totul împreună, ce nu știu mă întreabă. Aici în casă au mare responsabilitate, se stimează unul pe altul, se ajută unul pe altul, la mâncare împreună, la masă și la lucru, tot împreună. Sunt toți ca într-o familie”, a remarcat asistenta socială Larisa Pașa.
De menționat că, din 2016, când a început procesul de dezinstituționalizare a pacienților cu dizabilități mintale, 50 de persoane au părăsit internatul psihoneurologic de la Bădiceni, care ulterior au devenit beneficiari ai programului „Casa Protejată”. În raionul Soroca, activează opt astfel de centre sociale, deschise cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.