Bujorii dintr-o Rezervație Naturala din Mureș au înflorit și atrag mii de turiști
Spectacol de culoare și mireasmă într-o rezervație unică în Europa, unde pot fi admirați bujorii de stepă, sau bujorii sălbatici, atrage an de an mii de vizitatori, dornici să fotografieze frumoasele flori. Rezervația naturală Zau de Câmpie este cel mai înalt loc din lume în care a fost văzut vreodată un bujor sălbatic. Cei tentați să rupă florile riscă o amendă de până la 6 mii de lei românești.
Dealurile din Rezervația Naturală de la Zau de Câmpie sunt zilele acestea în roșu aprins. Florile și-au deschis petalele și oferă un adevărat spectacol. Frumoasele flori atrag o mulțime de turiști care vin aici în fiecare an pentru a admira bujorii răspândiți pe 3 hectare. Bujorul sălbatic este protejat prin lege în România și este considerat o plantă sensibilă la condițiile climatice. Accesul în rezervație se face doar pe o potecă pietonală, pentru a proteja zonele cu flori.
„Minunat, rupt din rai... încercăm să ne aducem cât mai mult copilul în natură...”
„Sunt frumoase și unice... Mă simt bine, aici natura este foarte frumoasă...”
„E o ocazie unică în an. Ne place foarte mult să imortalizăm momentele, ne facem albume de familie. Nouă ne place să frunzărim paginile, și atunci în fiecare ani facem câte un album cu toate locurile și amintirile frumoase.”
O legendă locală spune că bujorul sălbatic s-a născut din lacrimile unei fete frumoase al cărei iubit s-a înecat într-un lac din apropiere.
Această floare, Bujorul românesc, devenită Floare Națională, acum doi ani, poate deveni și cea mai scumpă: o floare ruptă înseamnă până la 6 mii de lei amendă, adică aproximativ 1.200 de euro.
„Bujorul e în plină floare și ne bucurăm de moment și noi. Anul ăsta înflorirea a fost un pic mai devreme decât ne așteptam, au fost câteva săptămâni cu temperaturi mai ridicate.”
Rezervația din Zau de Câmpie a fost înființată în 1932, an în care a fost declarată monument al naturii. Turiștii se pot bucura de bujorii sălbatici până la sfârșitul lunii aprilie. Aceste flori sălbatice pot fi admirate în cinci rezervații din România: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Mureș.