Timp de un an, refugiații ucraineni vor beneficia de protecție socială, ca și cetățenii moldoveni
Republica Moldova va oferi protecție refugiaților ucraineni pe o perioadă de un an. Aceștia vor beneficia de asigurare socială, ca și cetățenii moldoveni. Diferența este că acum nu vor mai fi nevoiți să aștepte prelungirea stării de urgență la fiecare două luni. Regimul special pentru ucrainenii refugiați în țara noastră a fost decis prin hotărâre de Guvern și va intra în vigoare pe 1 martie.

Regimul de protecție de care beneficiază refugiații a fost instituit mai întâi de Comisia pentru Situații Excepționale. Deși prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul intenționează să ceară Parlamentului prelungirea stării de urgență, Cabinetul de miniștri a decis să aprobe un model aplicat la nivel internațional. Directorul Centrului de Drept al Avocaților a explicat că această perioadă de un an le oferă refugiaților o perspectivă clară privind șederea lor în Republica Moldova.
„Acești copii vor sta legal pe perioada unui an, asta înseamnă că angajatorii persoanelor din Ucraina știu că persoanele pot fi angajate legal pe perioada unui an și nu de fiecare dată cu prelungiri de două luni de zile. Oamenii ajungeau la sfârșitul perioadei într-un stres și nu știau va fi sau nu prelungit”, spune Oleg Palii.
Elena Șaporova, împreună cu cei trei copii ai săi, s-a refugiat în țara noastră din Odesa, chiar de la începutul războiului. Locuiesc la un centru de plasament temporar din capitală. Femeia spune că obținerea protecției temporare îi oferă o perspectivă clară de ședere în țâra noastră.
„Noi aici deja ne-am liniștit, cu noi au lucrat psihologii, copiilor le este confortabil, ei merg la grădiniță. Mă gândesc să mă angajez la serviciu, acum eu învăț limba, aici, la Chișinău”, spune Elena Șaporova.
Pentru a beneficia de acest drept, persoanele refugiate din Ucraina vor trebui să-și perfecteze un act la Biroul Migrație și Azil.
„Avem cinci copii, suntem o familie numeroasă. Ne bucurăm de decizia luată de autorități ca să ne putem adapta aici un an de zile, să ne ducem copiii la grădiniță, să nu ne facem griji la fiecare două luni”, menționează Tatiana Dovganiuk, refugiată din Ucraina.
„Aici, la acest centru de plasament, ne simțim ca acasă. La Anul Nou am primit multe cadouri, avem totul: și cuptor cu microunde, și haine, acum vrem să ne angajăm la muncă, ne gândim la o perspectivă mai de durată”, povestește Tatiana Șișkariuk, o altă refugiată din Ucraina.
Fostul centru de plasament Moldexpo a fost transformat într-un punct de asistență al Comisariatului Națiunilor Unite pentru Refugiați. Aici, oamenii se înregistrează pentru a primi în fiecare lună câte două mii de lei.
„Suntem bulgari, ne-am refugiat din regiunea Bolgrad. Aici e bine, dar acolo e greu, noi, bătrânii, a trebuit să lăsam casa și să fugim de război, de frig, suntem bolnavi”, spune Andrei Dragnev.
În prezent, în Republica Moldova sunt aproape 100 de mii de refugiați ucraineni.