Tallinn, model de gestionare responsabilă a mediului. Cum arată un sistem modern de sortare a deșeurilor, implementat cu sprijinul UE
Capitala Estoniei, Tallinn, a devenit un model excelent de gestionare responsabilă a mediului, datorită implementării, cu sprijinul Uniunii Europene, a unui sistem modern de sortare a deșeurilor. Zilnic, oamenii aduc la cele patru întreprinderi din oraș diferite tipuri de deșeuri, de la materiale plastice - la hârtie și deșeuri organice, electrocasnice vechi sau chiar gunoi rămas în urma reparațiilor din locuințe. Sistemul este benefic atât din punct de vedere al calității vieții, cât și din punct de vedere economic.
„Ne aflăm pe teritoriul centrului de sortare a deșeurilor din Tallinn. Acesta aparține orașului și este unul dintre cele patru centre din Tallinn. Oamenii își aduc aici computerele vechi, frigiderele. Acceptăm aici tot felul de deșeuri, în special fier vechi, deșeuri din construcții. Dacă îți renovezi casa și ai multe deșeuri din construcții, le sortăm aici: cărămizi, beton, ceramică”, ne-a comunicat unul dintre angajații întreprinderii.
Pe teritoriul centrului de sortare există containere colorate pentru diverse categorii de deșeuri, fie că e vorba de deșeuri din plastic, sticlă, lemn, carton, fie mobilier. Unele tipuri de deșeuri, precum cele din construcții sau mobilierul care nu mai poate fi utilizat, sunt acceptate contra cost.
„Hârtia o primim gratuit. Baterii, lacuri, solvenți foarte periculoși pentru mediu, și pe acestea le acceptăm gratuit, dar și medicamente cu termen expirat”, a adăugat angajatul.
„- În fiecare lună aduc câte ceva. Depinde ce tipuri de deșeuri am. - Ce credeți, în general despre acest serviciu în Estonia? - Este foarte bun pentru că hârtia și cartonul pot fi aduse aici gratuit și este foarte ușor să aduci toate resturile de la construcții”.
Tot pe teritoriul întreprinderii există și o încăpere cu lucruri care pot fi reutilizate. Astfel, oamenii vin și aduc asemenea lucruri, iar alții pot să vină să-și aleagă ce au nevoie și să lase alte obiecte la schimb.
„Oamenii aduc haine vechi, care sunt curate și pot fi folosite de altcineva. La fel, cărți vechi. Pot aduce mobilier și veselă aici. Dar avem o regulă: poți aduce ceva aici gratis și poți lua ceva cu tine, tot gratis, trebuie doar să cântărești acel lucru și să-l înregistrezi. Este o chestiune de bun-simț”, ne-a mai spus angajatul centrului de sortare.
„Un computer am găsit aici. Era în stare funcțională. Foarte multe haine găsesc aici. Această geacă am luat-o de aici”.
„De obicei, de fiecare dată când vin aici îmi iau una sau două carți. Astăzi, am adus două cutii cu carton. Toamna trecută, am adus multe frunze, 15 cutii. Serviciul funcționează foarte bine”.
Investițiile în implementarea unui astfel de sistem de sortare a deșeurilor în Tallinn au fost de 50 la 50 - investiții locale și europene. Cantitățile de deșeuri adunate aici sunt direcționate spre alte centre, unde sunt reciclate. În 2022, rata de reciclare a deșeurilor municipale în Estonia a atins 53%, depășind semnificativ media europeană de 36%.
Realizarea reportajului a fost posibilă datorită sprijinului Uniunii Europene.