Regional

Comrat: Peste patru sute de gospodării vor fi conectate la sistemul centralizat de apeduct și canalizare

Vești bune pentru locuitorii din Comrat! Aproximativ 400 de familii din municipiu vor avea acces la un sistem de canalizare nou, în cadrul unui proiect amplu de modernizare a infrastructurii. În același timp, în sectorul Zaialpujie se desfășoară și lucrări de construcție a unui nou apeduct, iar în scurt timp, oamenii vor avea acces la apă potabilă la robinete.

Cartierul Zaialpujie se află la marginea municipiului Comrat. Anterior, aici a început construcția unui apeduct, dar lucrările au fost abandonate, iar un sistem de canalizare nu a existat niciodată. Așa că, pentru locuitorii de aici, folosirea foselor septice este o normalitate. Ana Arnaut, care locuiește în acest cartier, a povestit că, ani la rând, povara devenea tot mai mare întrucât soluția găsită de locuitori nu era una practică.

„Nu a existat niciodată canalizare pe această stradă, se foloseau fose septice, totul curgea pe drum, era foarte urât mirositor aici. Era imposibil să deschizi ușile și ferestrele din cauza mirosului urât ce persista zi și noapte”, a relatat Ana Arnăut.

Pe lângă rețeaua de canalizare, muncitorii construiesc acum un nou apeduct.

„În cartierul de la strada Tankistov până la strada Hristo-Botev, întreaga conductă de apă, aproximativ 6,5 km a fost înlocuită, 450 de abonați vor fi conectați la apă. Guvernul a aprobat finanțare în valoare de 10 milioane de lei pentru construcția unui sistem de canalizare în cartier, aproximativ 400 de gospodării vor fi conectate la sistemul de canalizare”.

Responsabilii promit că apeductul va putea fi dat în folosință în următoarele săptămâni, iar lucrările de construcție a sistemului de canalizare vor fi încheiate mai târziu.

„Ne străduim până de Paști să încheiem lucrările pentru ca oamenii să aibă acces la noul apeduct. Avem timp bun și muncim. Dacă plouă, sigur, stopăm lucrările”, a menționat Andrei Evtodiev, muncitor.

Autoritățile municipale consideră că furnizarea de servicii de calitate de alimentare cu apă și de canalizare pentru locuitori este o prioritate.

„Acest cartier a fost întotdeauna dificil pentru astfel de lucrări, deoarece aici există ape subterane. Dar datorită eforturilor comune ale Primăriei, Guvernului Republicii Moldova, avem acest proiect minunat pe teritoriul orașului nostru”, a spus Stepan Cara, viceprimar de Comrat.

Costul total al proiectului implementat de Primăria Comrat în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională a Găgăuziei și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală este de 15 milioane de lei. După finalizarea acestor lucrări, autoritățile municipale intenționează să efectueze asfaltări suplimentare de drumuri în acest cartier.

Citește mai mult